0

Składniki

0.75 Szklanki
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
0.75 Szklanki
mąka ziemniaczana
5 Sztuk
jaja kurze całe
1 Szklanka
cukier
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Sztuki
skórka z cytryny
1 Sztuka
Skórka z pomarańczy
1 Sztuka
Starta skórka limonki
4 Łyżki
majonez
1 Pęczek
Mięta do dekoracji
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza. Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy – Lubella Mąkę Puszysta Tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  3. Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie spokojnie zdążysz np. udekorować stół na wielkanocne spotkanie. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!