Puszysta babka majonezowo - cytrusowa
m7
Babka majonezowa zyskuje na popularności. Polecamy spróbować, z pewnością się nie zawiedziecie. Szczególnie, kiedy babka jest puszysta, delikatna z nutą cytrynową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
721
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Babka majonezowa zyskuje na popularności. Polecamy spróbować, z pewnością się nie zawiedziecie. Szczególnie, kiedy babka jest puszysta, delikatna z nutą cytrynową.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.75 szkl. mąka ziemniaczana
5 szt. jaja kurze całe
1 szkl. cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. skórka z cytryny
1 szt. skórka z pomarańczy
1 szt. starta skórka limonki
4 łyżka majonez
1 pęcz. mięta do dekoracji
Przygotowanie
Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza. Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy – Lubella Mąkę Puszysta Tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie spokojnie zdążysz np. udekorować stół na wielkanocne spotkanie. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
721
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.