Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

m7
Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

0

5 / 2

Babka majonezowa zyskuje na popularności. Polecamy spróbować, z pewnością się nie zawiedziecie. Szczególnie, kiedy babka jest puszysta, delikatna z nutą cytrynową.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.75 szkl. mąka ziemniaczana

5 szt. jaja kurze całe

1 szkl. cukier

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szt. skórka z cytryny

1 szt. skórka z pomarańczy

1 szt. starta skórka limonki

4 łyżka majonez

1 pęcz. mięta do dekoracji

Przygotowanie


1

Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

2

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza. Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy – Lubella Mąkę Puszysta Tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

3

Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie spokojnie zdążysz np. udekorować stół na wielkanocne spotkanie. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły