0

Składniki

0.75 Szklanki
0.75 Szklanki
mąka ziemniaczana
5 Sztuk
jaja kurze całe
1 Szklanka
cukier
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Sztuki
skórka z cytryny
1 Sztuka
Skórka z pomarańczy
1 Sztuka
Starta skórka limonki
4 Łyżki
majonez
1 Pęczek
Mięta do dekoracji
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza. Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy – Lubella Mąkę Puszysta Tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  3. Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie spokojnie zdążysz np. udekorować stół na wielkanocne spotkanie. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty.

Podobne przepisy

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Toffi

Przepis
Średni Do 1 godz
Toffi

Kakaowa puszysta babka majonezowa

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Kakaowa puszysta babka majonezowa

Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Makowiec

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!