Ptysie z pastą jajeczną

MagdalenaBielska
Ptysie z pastą jajeczną

0

0 / 0

Ptysie z pastą jajeczną to idealna propozycja nie tylko na śniadanie wielkanocne. Można je także w zasadzie zrobić z innym nadzieniem wedle gustu, nawet na słodko.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

100 g masło

1 szkl. woda

4 szt. jaja kurze całe

1 szczyp. sól

6 szt. jaja na twardo

1 pęcz. szczypiorek

1 pęcz. rzodkiewka

3 łyżka majonez krakus

1 łyżecz. chrzan krakus

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Do rondelka wrzuć masło, wlej wodę i dodaj sól. Zagotuj ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści wyłącz ogień, wsyp przesianą mąkę i mieszaj mikserem, aż ciasto zacznie odchodzić od dna. Odstaw ciasto do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawaj po jednym jajku cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w termoobiegu, 180 stopni przez ok 30 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia.

2

Ugotowane na twardo jajka wraz z majonezem, chrzanem i przyprawami (sól i pieprz wedle uznania) zblendowałam. Do masy dodałam pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek. Cały ten proces można wykonać w czasie gdy ciasto ptysiowe się studzi.

3

Upieczone i wystudzone ptysie przekrajamy na pół, nadziewamy pastą jajeczną i tak otrzymaną ptysiową kanapkę znów kroimy na pół.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

169

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły