Ptysie z lodami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Ptysie z lodami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1714652888515.jpg&w=3840&q=75)
Ptysie z lodami to doskonały deser na letnie dni. Delikatne ciasto w połączeniu z ulubionymi lodami, polewą czekoladową i płatkami migdałowymi z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi orzeźwiających słodkości.
0
0 / 0
Ptysie z lodami to doskonały deser na letnie dni. Delikatne ciasto w połączeniu z ulubionymi lodami, polewą czekoladową i płatkami migdałowymi z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi orzeźwiających słodkości.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
125 ml woda
80 g mąka pszenna lubella
45 g masło
2 szt. jajko
1 opak. lody
150 g czekolada gorzka
50 g płatki migdałowe
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W rondelku zagotuj wodę z masłem.
Gdy masło się roztopi i woda zacznie wrzeć, dodaj mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa i zacznie odchodzić od ścianek rondelka.
Zdejmij rondel z ognia i pozostaw masę do ostygnięcia na kilka minut.
Dodaj do masy jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką do wyciskania lub worka cukierniczego z otworem o średnicy około 1 cm.
Wyciskaj na przygotowaną blachę małe ptysie, pozostawiając odstępy między nimi.
Piecz ptysie w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
Gdy ptysie ostygną, przetnij je nożem na pół.
Wypełnij ptysie gałką ulubionych lodów.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie polej nią ptysie.
Posyp wierzch płatkami migdałowymi.