Ptysie z lodami

Lubella
Ptysie z lodami

0

0 / 0

Ptysie z lodami to doskonały deser na letnie dni. Delikatne ciasto w połączeniu z ulubionymi lodami, polewą czekoladową i płatkami migdałowymi z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi orzeźwiających słodkości.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

125 ml woda

80 g mąka pszenna lubella

45 g masło

2 szt. jajko

1 opak. lody

150 g czekolada gorzka

50 g płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

W rondelku zagotuj wodę z masłem.

3

Gdy masło się roztopi i woda zacznie wrzeć, dodaj mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa i zacznie odchodzić od ścianek rondelka.

4

Zdejmij rondel z ognia i pozostaw masę do ostygnięcia na kilka minut.

5

Dodaj do masy jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.

6

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką do wyciskania lub worka cukierniczego z otworem o średnicy około 1 cm.

7

Wyciskaj na przygotowaną blachę małe ptysie, pozostawiając odstępy między nimi.

8

Piecz ptysie w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

9

Gdy ptysie ostygną, przetnij je nożem na pół.

10

Wypełnij ptysie gałką ulubionych lodów.

11

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie polej nią ptysie.

12

Posyp wierzch płatkami migdałowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły