Ptysie łabędzie

apiasecka34
Ptysie łabędzie

0

0 / 0

Pyszne ptysie z kremem, z których możesz stworzyć łabędzie.

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

125 g masło

4 szt. jaja l

1 szkl. woda

600 śmietana kremówka 36%

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do wystudzenia.

2

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasto w formie łezki (szpryca z ozdobną końcówką). Na "szyję" łabędzią przygotować końcówkę okrągłą, wyciskać na blachę cyfrę '2' lub literę 'S'.

3

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut (szyje łabędzie krócej). Po upieczeniu upieczone ciastka wystudzić, przekroić wzdłuż, a następnie górę korpusu przekroić na 2 części, by powstały skrzydła.

4

Przygotować bitą śmietanę:600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej; 1,5 - 2 łyżki cukru pudru;1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.

5

Na dolną część ciastka z rękawa cukierniczego wycisnąć bitą śmietanę, w środku umieścić szyję, przykryć skrzydełkami. Oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły