Ptysie łabędzie
apiasecka34
Pyszne ptysie z kremem, z których możesz stworzyć łabędzie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
261
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ptysie z kremem, z których możesz stworzyć łabędzie.
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
125 g masło
4 szt. jaja l
1 szkl. woda
600 śmietana kremówka 36%
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do wystudzenia.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasto w formie łezki (szpryca z ozdobną końcówką). Na "szyję" łabędzią przygotować końcówkę okrągłą, wyciskać na blachę cyfrę '2' lub literę 'S'.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut (szyje łabędzie krócej). Po upieczeniu upieczone ciastka wystudzić, przekroić wzdłuż, a następnie górę korpusu przekroić na 2 części, by powstały skrzydła.
Przygotować bitą śmietanę:600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej; 1,5 - 2 łyżki cukru pudru;1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.
Na dolną część ciastka z rękawa cukierniczego wycisnąć bitą śmietanę, w środku umieścić szyję, przykryć skrzydełkami. Oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
261
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.