Przepiórcze jaja fioletowe w sałatce z łososiem
mysza75
Lekka jak piórko sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w barszczu koncentracie i łososiem. W sałatce znalazły się także pyszne kiełki i moc witamin na talerzu. Wiosenna, świąteczna dla miłośników zdrowej kuchni i nie tylko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lekka jak piórko sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w barszczu koncentracie i łososiem. W sałatce znalazły się także pyszne kiełki i moc witamin na talerzu. Wiosenna, świąteczna dla miłośników zdrowej kuchni i nie tylko.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g roszponka
7 szt. jajka przepiórcze
4 szt. pomidorki koktajlowe
100 g łosoś wędzony w plastrach
10 szt. oliwki zielone
50 g tofu
1 łyżka majonez
1 plaster ogórek
100 koncentrat barszczu czerwonego krakus
50 ocet jabłkowy
6 łyżka sos koperkowo-ziołowy
1 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Jajka gotuję na twardo około 3 minuty. Obieram ze skorupek. Przekładam do słoika, wlewam zakwas buraczany i ocet winny. Odstawiam do lodówki na noc.
Roszponkę myję, układam na talerzu. Dodaję kiełki, jajka odsączam z zalewy i kroję na pół. Dodaję kawałki łososia, pokrojone tofu, plastry ogórka, oliwki zielone i pokrojone pomidorki.
Jajka dekoruję majonezem. Sałatkę polewam sosem i posypuję parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.