Prosta, wielkanocna babka piaskowa
barbara.kowal
Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej świąt wielkanocnych! To klasyk, który smakuje każdemu.
0
5 / 1
Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej świąt wielkanocnych! To klasyk, który smakuje każdemu.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
200 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
2 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 kost. masło roślinne
2 łyżeczka aromat cytrynowy
2 łyżeczka sok z cytryny
3 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Suche produkty (mąkę i proszek do pieczenia) przesiej przez sitko i razem wymieszaj.
Żółtka jajek zmiksuj razem z masłem i cukrem. Dodaj aromat lub sok z cytryny.
Dodaj do powstałej masy suche produkty i wciąż miksuj.
Osobno ubij białka. Kiedy będą już sztywne, dodaj je powoli do ciasta i mieszaj.
Powstałe ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy.
Piecz je około godziny w 170 stopniach.
Przed wyjęciem z piekarnika otwórz drzwiczki i wystudź ciasto.
Kiedy ciasto jest już ostudzone oprósz je cukrem pudrem.