0

Składniki

200 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
4 Sztuki
jajka
100 Gramów
mąka ziemniaczana
1 Szklanka
cukier
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Kostki
masło roślinne zwykłe kostka
2 Łyżeczki
Aromat cytrynowy
2 Łyżeczki
sok z cytryny
3 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Suche produkty (mąkę i proszek do pieczenia) przesiej przez sitko i razem wymieszaj.
  2. Żółtka jajek zmiksuj razem z masłem i cukrem. Dodaj aromat lub sok z cytryny.
  3. Dodaj do powstałej masy suche produkty i wciąż miksuj.
  4. Osobno ubij białka. Kiedy będą już sztywne, dodaj je powoli do ciasta i mieszaj.
  5. Powstałe ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy.
  6. Piecz je około godziny w 170 stopniach.
  7. Przed wyjęciem z piekarnika otwórz drzwiczki i wystudź ciasto.
  8. Kiedy ciasto jest już ostudzone oprósz je cukrem pudrem.

Opis

Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej świąt wielkanocnych! To klasyk, który smakuje każdemu.

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Przepis
Średni Do 1 godz
Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Naleśniki z owocami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Babka piaskowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Babka piaskowa

Biszkopt z kremem orzechowym

Przepis
Średni Do 3 godz
Biszkopt z kremem orzechowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!