Prosta, wielkanocna babka piaskowa

barbara.kowal
Prosta, wielkanocna babka piaskowa

0

5 / 1

Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej świąt wielkanocnych! To klasyk, który smakuje każdemu.

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szt. jaja l

200 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g mąka ziemniaczana

1 szkl. cukier

2 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 kostka masło roślinne

2 łyżecz. aromat cytrynowy

2 łyżecz. sok z cytryny

3 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Suche produkty (mąkę i proszek do pieczenia) przesiej przez sitko i razem wymieszaj.

2

Żółtka jajek zmiksuj razem z masłem i cukrem. Dodaj aromat lub sok z cytryny.

3

Dodaj do powstałej masy suche produkty i wciąż miksuj.

4

Osobno ubij białka. Kiedy będą już sztywne, dodaj je powoli do ciasta i mieszaj.

5

Powstałe ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy.

6

Piecz je około godziny w 170 stopniach.

7

Przed wyjęciem z piekarnika otwórz drzwiczki i wystudź ciasto.

8

Kiedy ciasto jest już ostudzone oprósz je cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

322

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły