Prosta, wielkanocna babka piaskowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
barbara.kowal
![Prosta, wielkanocna babka piaskowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6179-1702057907818.jpeg&w=3840&q=75)
Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej świąt wielkanocnych! To klasyk, który smakuje każdemu.
0
5 / 1
Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej świąt wielkanocnych! To klasyk, który smakuje każdemu.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
200 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 kostka masło roślinne
2 łyżecz. aromat cytrynowy
2 łyżecz. sok z cytryny
3 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Suche produkty (mąkę i proszek do pieczenia) przesiej przez sitko i razem wymieszaj.
Żółtka jajek zmiksuj razem z masłem i cukrem. Dodaj aromat lub sok z cytryny.
Dodaj do powstałej masy suche produkty i wciąż miksuj.
Osobno ubij białka. Kiedy będą już sztywne, dodaj je powoli do ciasta i mieszaj.
Powstałe ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy.
Piecz je około godziny w 170 stopniach.
Przed wyjęciem z piekarnika otwórz drzwiczki i wystudź ciasto.
Kiedy ciasto jest już ostudzone oprósz je cukrem pudrem.