Popękane ciasteczka cytrynowe

Lubella
Popękane ciasteczka cytrynowe

0

0 / 0

Popękane ciasteczka cytrynowe to prosty i pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika cytrusowych smaków. Ich miękkie wnętrze i delikatna, popękana skorupka sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale i efektowne. Idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, święta, do kawy czy jako słodka przekąska na co dzień.

8

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

300 g mąka tortowa lubella

100 g masło

2 szt. jaja

50 ml sok z cytryny

200 g cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

50 g cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

W misce ucieramy masło z cukrem na jasną masę. Cały czas miksując, dodajemy jajka, aż się połączą. Następnie dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

2

W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy, aż masa się połączy.

3

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

4

Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki i obtaczamy w cukrze pudrze.

5

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

6

Kulki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczamy.

7

Pieczemy przez około 10 minut, aż ciasteczka popękają.

8

Po wypieczeniu studzimy ciastka i posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły