Popękane ciasteczka cytrynowe
Lubella
Popękane ciasteczka cytrynowe to prosty i pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika cytrusowych smaków. Ich miękkie wnętrze i delikatna, popękana skorupka sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale i efektowne. Idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, święta, do kawy czy jako słodka przekąska na co dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Popękane ciasteczka cytrynowe to prosty i pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika cytrusowych smaków. Ich miękkie wnętrze i delikatna, popękana skorupka sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale i efektowne. Idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, święta, do kawy czy jako słodka przekąska na co dzień.
8
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
300 g mąka tortowa lubella
100 g masło
2 szt. jaja
50 ml sok z cytryny
200 g cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
50 g cukier puder do posypania
Przygotowanie
W misce ucieramy masło z cukrem na jasną masę. Cały czas miksując, dodajemy jajka, aż się połączą. Następnie dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy, aż masa się połączy.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki i obtaczamy w cukrze pudrze.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Kulki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczamy.
Pieczemy przez około 10 minut, aż ciasteczka popękają.
Po wypieczeniu studzimy ciastka i posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.