Popcorn arbuzowy
EkspertOdKuchni
Popcorn arbuzowy to oryginalna i lekka przekąska, która idealnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy szukamy czegoś orzeźwiającego, a jednocześnie nietypowego. Z pewnością zachwyci miłośników owocowych eksperymentów kulinarnych. To świetna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek, jak chipsy czy słone orzeszki. Popcorn arbuzowy najlepiej jeść od razu po przygotowaniu, kiedy jest świeży i chrupiący. Można go podawać w małych miseczkach, jako przekąskę do podjadania podczas seansów filmowych lub relaksu na świeżym powietrzu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1439
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
191
gram
Tłuszcze
71
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Popcorn arbuzowy to oryginalna i lekka przekąska, która idealnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy szukamy czegoś orzeźwiającego, a jednocześnie nietypowego. Z pewnością zachwyci miłośników owocowych eksperymentów kulinarnych. To świetna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek, jak chipsy czy słone orzeszki. Popcorn arbuzowy najlepiej jeść od razu po przygotowaniu, kiedy jest świeży i chrupiący. Można go podawać w małych miseczkach, jako przekąskę do podjadania podczas seansów filmowych lub relaksu na świeżym powietrzu.
5
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 g ziarna kukurydzy
0.50 szt. arbuz
100 g cukier
2 łyżka olej
50 g masło
Przygotowanie
W dużym garnku podgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy ziarna kukurydzy i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy ziarna, aby nie przywarły do dna.
Gdy kukurydza zacznie strzelać, zdejmujemy garnek z ognia i przekładamy do miski.
Z arbuza usuwamy skórę i pestki. Kroimy w kostkę i blendujemy. Przelewamy przez sito, aby uzyskać sok arbuzowy.
Do małego rondelka przelewamy sok arbuzowy, dodajemy cukier, masło i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotujemy około 5 minut, aż syrop lekko zgęstnieje.
Syrop arbuzowy wlewamy do miski z popcornem i dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1439
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
191
gram
Tłuszcze
71
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.