Popcorn arbuzowy

EkspertOdKuchni
Popcorn arbuzowy

0

0 / 0

Popcorn arbuzowy to oryginalna i lekka przekąska, która idealnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy szukamy czegoś orzeźwiającego, a jednocześnie nietypowego. Z pewnością zachwyci miłośników owocowych eksperymentów kulinarnych. To świetna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek, jak chipsy czy słone orzeszki. Popcorn arbuzowy najlepiej jeść od razu po przygotowaniu, kiedy jest świeży i chrupiący. Można go podawać w małych miseczkach, jako przekąskę do podjadania podczas seansów filmowych lub relaksu na świeżym powietrzu.

5

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g ziarna kukurydzy

0.50 szt. arbuz

100 g cukier

2 łyżka olej

50 g masło

Przygotowanie


1

W dużym garnku podgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy ziarna kukurydzy i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy ziarna, aby nie przywarły do dna.

2

Gdy kukurydza zacznie strzelać, zdejmujemy garnek z ognia i przekładamy do miski.

3

Z arbuza usuwamy skórę i pestki. Kroimy w kostkę i blendujemy. Przelewamy przez sito, aby uzyskać sok arbuzowy.

4

Do małego rondelka przelewamy sok arbuzowy, dodajemy cukier, masło i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotujemy około 5 minut, aż syrop lekko zgęstnieje.

5

Syrop arbuzowy wlewamy do miski z popcornem i dokładnie mieszamy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły