Podwójnie kakaowe rogaliki
decomorreno
Każdy fan podwójnej przyjemności doceni ten przepis. Poznaj sprawdzoną recepturę na podwójnie kakaowe rogaliki z dodatkiem powideł śliwkowych. Nasze rogaliki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę podczas dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
695
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 1
Każdy fan podwójnej przyjemności doceni ten przepis. Poznaj sprawdzoną recepturę na podwójnie kakaowe rogaliki z dodatkiem powideł śliwkowych. Nasze rogaliki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę podczas dnia.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g lubella mąka puszysta wrocławska
1 szt. jajko
0.50 szkl. mleko
80 g drożdże
250 g cukier
6 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól
1 szt. margaryna zwykła
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
1 szt. masło
3 łyżka woda
Przygotowanie
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Mieszamy wszystkie składniki ciasta: mąkę, jajko, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczyptę soli, margarynę (o temperaturze pokojowej - musi być miękka), rozrobione drożdże i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy trójkąty (można użyć talerz do wycięcia okrągłego kształtu z rozwałkowanego ciasta, a następnie pokroić na trójkątne kawałki – jak pizzę). Na środek każdego trójkąta nakładamy powidła (muszą być gęste) i zawijamy w rogalik. Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Polewa kakaowa: kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru (220 g), 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia. Gdy rogaliki wystygną, zanurzamy rogi w polewie kakaowej i odkładamy do zastygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
695
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.