2

Składniki

6 Łyżek
ingridient
Kakao DecoMorreno
500 Gramów
ingridient
Lubella Mąka Puszysta Wrocławska
1 Sztuka
jajko
0.5 Szklanki
mleko
80 Gramów
drożdże
250 Gramów
cukier
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
margaryna zwykła
1 Sztuka
ingridient
Powidła śliwkowe Łowicz
1 Sztuka
masło
3 Łyżki
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Mieszamy wszystkie składniki ciasta: mąkę, jajko, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczyptę soli, margarynę (o temperaturze pokojowej - musi być miękka), rozrobione drożdże i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy trójkąty (można użyć talerz do wycięcia okrągłego kształtu z rozwałkowanego ciasta, a następnie pokroić na trójkątne kawałki – jak pizzę). Na środek każdego trójkąta nakładamy powidła (muszą być gęste) i zawijamy w rogalik. Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Polewa kakaowa: kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru (220 g), 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia. Gdy rogaliki wystygną, zanurzamy rogi w polewie kakaowej i odkładamy do zastygnięcia.

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe Pancakes

Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Mini Pączki kakaowe

Średni Do 1 godz
Mini Pączki kakaowe

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!