2

Składniki

6.6 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
550 Gramów
ingridient
Lubella Mąka Puszysta Wrocławska
1.1 Sztuki
jajko
0.55 Szklanki
mleko
88 Gramów
drożdże
275 Gramów
cukier
1.1 Szczypty
sól
1.1 Sztuki
margaryna zwykła
1.1 Sztuki
ingridient
Powidła śliwkowe Łowicz
1.1 Sztuki
masło
3.3 Łyżki
woda
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Mieszamy wszystkie składniki ciasta: mąkę, jajko, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczyptę soli, margarynę (o temperaturze pokojowej - musi być miękka), rozrobione drożdże i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy trójkąty (można użyć talerz do wycięcia okrągłego kształtu z rozwałkowanego ciasta, a następnie pokroić na trójkątne kawałki – jak pizzę). Na środek każdego trójkąta nakładamy powidła (muszą być gęste) i zawijamy w rogalik. Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Polewa kakaowa: kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru (220 g), 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia. Gdy rogaliki wystygną, zanurzamy rogi w polewie kakaowej i odkładamy do zastygnięcia.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!