Podwójnie kakaowe rogaliki

decomorreno
Podwójnie kakaowe rogaliki

2

5 / 1

Każdy fan podwójnej przyjemności doceni ten przepis. Poznaj sprawdzoną recepturę na podwójnie kakaowe rogaliki z dodatkiem powideł śliwkowych. Nasze rogaliki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę podczas dnia.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g lubella mąka puszysta wrocławska

1 szt. jajko

0.50 szkl. mleko

80 g drożdże

250 g cukier

6 łyżka kakao decomorreno

1 szcz. sól

1 szt. margaryna zwykła

1 szt. powidła śliwkowe łowicz

1 szt. masło

3 łyżka woda

Przygotowanie


1

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Mieszamy wszystkie składniki ciasta: mąkę, jajko, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczyptę soli, margarynę (o temperaturze pokojowej - musi być miękka), rozrobione drożdże i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

2

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy trójkąty (można użyć talerz do wycięcia okrągłego kształtu z rozwałkowanego ciasta, a następnie pokroić na trójkątne kawałki – jak pizzę). Na środek każdego trójkąta nakładamy powidła (muszą być gęste) i zawijamy w rogalik. Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.

3

Polewa kakaowa: kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru (220 g), 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia. Gdy rogaliki wystygną, zanurzamy rogi w polewie kakaowej i odkładamy do zastygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły