Płaczący sernik

jadwiga.jarzab
Płaczący sernik

1

0 / 0

Sernik jest lekki i pyszny. Podczas stygnięcia na wierzchu bezy pojawiaja się łezki, co wygląda pięknie. Sernik nie jest zbyt słodki i każdemu smakuje. Pasuje na każdą okazję, a w Święta nie sposób się bez niego obejść.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

25 dag. mąka lubella puszysta tortowa

4 łyżka kakao decomorreno

15 dag. masło

10 dag. cukier puder

3 szt. jaja l

6 szt. żółtka

1 kg ser biały

2 szkl. cukier kryształ

2 szt. budyń śmietankowy

2 szkl. mleko uht 3,2%

0.20 szkl. olej

6 szt. białka

1 opak. konfitura z wiśni łowicz

Przygotowanie


1

Zagnieść ciasto kruche. Mąke połączyć z proszkiem do pieczenia, pokrojonym w kosteczkę masłem i cukrem pudrem. Zasiekać nożem i zrobić w środku wgłębienie. Wbić 1 jajko i 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy). Zagnieść gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki blaszki do połowy wysokości. Ciasto posmarować dżemem i posypać kakao. Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

2

Masa serowa: 2 jajka i 4 żółtka (4 białka będą do bezy) utrzeć z dodatkiem cukru. Dodawać stopniowo cały czas ucierając ser (jeśli jest na wagę to trzeba go wczesniej zmielić). Wlać mleko, olej i wsypać budynie. Masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka ma być. Utartą masę serową wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 50 minut.

3

W czasie pieczenia sernika ubić pianę z 6 białek i 1 szklanki cukru. Wyłożyć ją na gorący sernik. Można ją wygładzić lub zrobić wzorek. Piec jeszcze w 150 stopniach C ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Gdy sernik będzie stygł zaczną się na nim pojawiać łezki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

244

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły