Płaczący sernik
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
jadwiga.jarzab
![Płaczący sernik](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974659853.jpeg&w=3840&q=75)
Sernik jest lekki i pyszny. Podczas stygnięcia na wierzchu bezy pojawiaja się łezki, co wygląda pięknie. Sernik nie jest zbyt słodki i każdemu smakuje. Pasuje na każdą okazję, a w Święta nie sposób się bez niego obejść.
1
0 / 0
Sernik jest lekki i pyszny. Podczas stygnięcia na wierzchu bezy pojawiaja się łezki, co wygląda pięknie. Sernik nie jest zbyt słodki i każdemu smakuje. Pasuje na każdą okazję, a w Święta nie sposób się bez niego obejść.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
25 dag. mąka lubella puszysta tortowa
4 łyżka kakao decomorreno
15 dag. masło
10 dag. cukier puder
3 szt. jaja l
6 szt. żółtka
1 kg ser biały
2 szkl. cukier kryształ
2 szt. budyń śmietankowy
2 szkl. mleko uht 3,2%
0.20 szkl. olej
6 szt. białka
1 opak. konfitura z wiśni łowicz
Przygotowanie
Zagnieść ciasto kruche. Mąke połączyć z proszkiem do pieczenia, pokrojonym w kosteczkę masłem i cukrem pudrem. Zasiekać nożem i zrobić w środku wgłębienie. Wbić 1 jajko i 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy). Zagnieść gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki blaszki do połowy wysokości. Ciasto posmarować dżemem i posypać kakao. Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Masa serowa: 2 jajka i 4 żółtka (4 białka będą do bezy) utrzeć z dodatkiem cukru. Dodawać stopniowo cały czas ucierając ser (jeśli jest na wagę to trzeba go wczesniej zmielić). Wlać mleko, olej i wsypać budynie. Masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka ma być. Utartą masę serową wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 50 minut.
W czasie pieczenia sernika ubić pianę z 6 białek i 1 szklanki cukru. Wyłożyć ją na gorący sernik. Można ją wygładzić lub zrobić wzorek. Piec jeszcze w 150 stopniach C ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Gdy sernik będzie stygł zaczną się na nim pojawiać łezki.