Płaczący sernik
jadwiga.jarzab
Sernik jest lekki i pyszny. Podczas stygnięcia na wierzchu bezy pojawiaja się łezki, co wygląda pięknie. Sernik nie jest zbyt słodki i każdemu smakuje. Pasuje na każdą okazję, a w Święta nie sposób się bez niego obejść.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
244
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Sernik jest lekki i pyszny. Podczas stygnięcia na wierzchu bezy pojawiaja się łezki, co wygląda pięknie. Sernik nie jest zbyt słodki i każdemu smakuje. Pasuje na każdą okazję, a w Święta nie sposób się bez niego obejść.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
25 dag. mąka lubella puszysta tortowa
4 łyżka kakao decomorreno
15 dag. masło
10 dag. cukier puder
3 szt. jaja l
6 szt. żółtka
1 kg ser biały
2 szkl. cukier kryształ
2 szt. budyń śmietankowy
2 szkl. mleko uht 3,2%
0.20 szkl. olej
6 szt. białka
1 opak. konfitura z wiśni łowicz
Przygotowanie
Zagnieść ciasto kruche. Mąke połączyć z proszkiem do pieczenia, pokrojonym w kosteczkę masłem i cukrem pudrem. Zasiekać nożem i zrobić w środku wgłębienie. Wbić 1 jajko i 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy). Zagnieść gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki blaszki do połowy wysokości. Ciasto posmarować dżemem i posypać kakao. Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Masa serowa: 2 jajka i 4 żółtka (4 białka będą do bezy) utrzeć z dodatkiem cukru. Dodawać stopniowo cały czas ucierając ser (jeśli jest na wagę to trzeba go wczesniej zmielić). Wlać mleko, olej i wsypać budynie. Masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka ma być. Utartą masę serową wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 50 minut.
W czasie pieczenia sernika ubić pianę z 6 białek i 1 szklanki cukru. Wyłożyć ją na gorący sernik. Można ją wygładzić lub zrobić wzorek. Piec jeszcze w 150 stopniach C ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Gdy sernik będzie stygł zaczną się na nim pojawiać łezki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
244
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.