Placek dziwak
jadwiga.jarzab
Pyszny miodowy przekładaniec z polewą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny miodowy przekładaniec z polewą.
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
1 szkl. cukier puder
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. amoniak
15 dag. margaryna
3 łyżka miód
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka śmietana
2 szkl. mleko
6 łyżka kasza manna
25 dag. masło
2 szt. żółtka
1 szkl. cukier puder
2 łyżecz. olejek pomarańczowy
2 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka margaryna
4 łyżka woda
4 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Śmietanę wymieszać z amoniakiem. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części.
Rozwałkować każdą część ciasta. Wyłożyć blaszki i piec każdą osobno w 180 st.C około 20 minut na złoty kolor. Upieczone placki zostawić do wystygnięcia.
Z pół litra mleka odlać pół szklanki i wymieszać w nim kasze mannę i żółtka. Resztę mleka zagotować wlać do niego pozostałe mleko z żółtkami i kaszą. Gotować cały czas mieszając kilka minut, aż masa zacznie się ponownie gotować. Ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce masy z grysikiem.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać olejek pomarańczowy, a do drugiej kakao. Wymieszać.
Przełożenie: Pierwszy placek posmarować powidłem. Przykryć drugim plackiem. Ten posmarować masą jasną z olejkiem i przykryć trzecim plackiem. Ten posmarować masą z kakaem.
Polewa: Wszystkie składniki wymieszać, gotować na małym ogniu do zagotowania. Plac placek. Można posypać wiórkami kokosowymi, ale niekoniecznie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.