Placek dziwak

jadwiga.jarzab
Placek dziwak

0

0 / 0

Pyszny miodowy przekładaniec z polewą.

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

1 szkl. cukier puder

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka amoniak

15 dek. margaryna

3 łyżka miód

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana

2 szkl. mleko

6 łyżka kasza manna

25 dek. masło

2 szt. żółtka

1 szkl. cukier puder

2 łyżeczka olejek pomarańczowy

2 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka margaryna

4 łyżka woda

4 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Śmietanę wymieszać z amoniakiem. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części.

2

Rozwałkować każdą część ciasta. Wyłożyć blaszki i piec każdą osobno w 180 st.C około 20 minut na złoty kolor. Upieczone placki zostawić do wystygnięcia.

3

Z pół litra mleka odlać pół szklanki i wymieszać w nim kasze mannę i żółtka. Resztę mleka zagotować wlać do niego pozostałe mleko z żółtkami i kaszą. Gotować cały czas mieszając kilka minut, aż masa zacznie się ponownie gotować. Ostudzić.

4

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce masy z grysikiem.

5

Masę podzielić na dwie części.

6

Do jednej części dodać olejek pomarańczowy, a do drugiej kakao. Wymieszać.

7

Przełożenie: Pierwszy placek posmarować powidłem. Przykryć drugim plackiem. Ten posmarować masą jasną z olejkiem i przykryć trzecim plackiem. Ten posmarować masą z kakaem.

8

Polewa: Wszystkie składniki wymieszać, gotować na małym ogniu do zagotowania. Plac placek. Można posypać wiórkami kokosowymi, ale niekoniecznie.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły