Pizza truflowa

EkspertOdKuchni
Pizza truflowa

1

0 / 0

Jeżeli jesteś miłośnikiem pizzy i aromatycznych kombinacji kulinarnych, koniecznie spróbuj truflowej wersji z chorizo, rabarbarem i creme fraiche. To idealny wybór dla osób, które poszukują czegoś więcej niż tradycyjne smaki. Pizza truflowa sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wyjątkowe okazje, romantyczne okazje lub przyjęcia w towarzystwie bliskich. Życzymy smacznego!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

225 g mąka pszenna lubella

125 woda przegotowana

10 g świeże drożdże

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. cukier

50 oliwa truflowa

5 plaster chorizo

125 g mozzarella

50 creme fraiche

10 szt. pomidorki koktajlowe

50 g rabarbar

Przygotowanie


1

W misce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z cukrem i przykrywamy ścierką. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z solą.

2

Gdy drożdże zaczną pracować, przelewamy je do mąki, dodajemy oliwę truflową i wyrabiamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, podsypujemy mąką.

3

Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulkę i odstawiamy do momentu, aż podwoi swoją masę.

4

Mozzarellę kroimy w paski, pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż.

5

Ciasto po wyrośnięciu formujemy w owalny kształt pizzy i nakładamy składniki. Najpierw smarujemy ciasto creme fraiche, a następnie kładziemy mozzarellę, chorizo, pomidorki i rabarbar.

6

Do rozgrzanego piekarnika na 250°C wkładamy pizzę i pieczemy 10-15 minut. Po wypieczeniu posypujemy ją oregano.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły