Pizza truflowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Pizza truflowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975567853.jpeg&w=3840&q=75)
Jeżeli jesteś miłośnikiem pizzy i aromatycznych kombinacji kulinarnych, koniecznie spróbuj truflowej wersji z chorizo, rabarbarem i creme fraiche. To idealny wybór dla osób, które poszukują czegoś więcej niż tradycyjne smaki. Pizza truflowa sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wyjątkowe okazje, romantyczne okazje lub przyjęcia w towarzystwie bliskich. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Jeżeli jesteś miłośnikiem pizzy i aromatycznych kombinacji kulinarnych, koniecznie spróbuj truflowej wersji z chorizo, rabarbarem i creme fraiche. To idealny wybór dla osób, które poszukują czegoś więcej niż tradycyjne smaki. Pizza truflowa sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wyjątkowe okazje, romantyczne okazje lub przyjęcia w towarzystwie bliskich. Życzymy smacznego!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
225 g mąka pszenna lubella
125 woda przegotowana
10 g świeże drożdże
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier
50 oliwa truflowa
5 plaster chorizo
125 g mozzarella
50 creme fraiche
10 szt. pomidorki koktajlowe
50 g rabarbar
Przygotowanie
W misce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z cukrem i przykrywamy ścierką. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z solą.
Gdy drożdże zaczną pracować, przelewamy je do mąki, dodajemy oliwę truflową i wyrabiamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, podsypujemy mąką.
Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulkę i odstawiamy do momentu, aż podwoi swoją masę.
Mozzarellę kroimy w paski, pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż.
Ciasto po wyrośnięciu formujemy w owalny kształt pizzy i nakładamy składniki. Najpierw smarujemy ciasto creme fraiche, a następnie kładziemy mozzarellę, chorizo, pomidorki i rabarbar.
Do rozgrzanego piekarnika na 250°C wkładamy pizzę i pieczemy 10-15 minut. Po wypieczeniu posypujemy ją oregano.