Pistacjanki — drożdżówki z pistacjami

Lubella
Pistacjanki — drożdżówki z pistacjami

0

0 / 0

Pistacjanki to puszyste bułeczki drożdżowe z cynamonem i aksamitnym kremem pistacjowym, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. To doskonały wybór dla miłośników orzechowych słodkości. Drożdżówki nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na talerzu. Sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. To przepis, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Życzymy smacznego!

10

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

25 g świeże drożdże

250 ml mleko

80 g cukier

2 łyżecz. cynamon

80 g masło

2 szt. jaja

100 g cukier trzcinowy

200 g serek philadelphia śmietankowy

100 g krem pistacjowy

Przygotowanie


1

W misce połącz ciepłe mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.

2

Do oddzielnej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, jajko oraz roztopione masło. Wlej roztwór z drożdżami i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.

4

Na całej powierzchni rozłóż cukier trzcinowy zmieszany z cynamonem, a następnie zwiń w roladę.

5

Pokrój roladę na plasterki o grubości ok. 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

6

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż staną się złociste.

7

Po ostudzeniu posmaruj serkiem Philadelphia wymieszanym z kremem pistacjowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły