Pistacjanki — drożdżówki z pistacjami
Lubella
Pistacjanki to puszyste bułeczki drożdżowe z cynamonem i aksamitnym kremem pistacjowym, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. To doskonały wybór dla miłośników orzechowych słodkości. Drożdżówki nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na talerzu. Sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. To przepis, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pistacjanki to puszyste bułeczki drożdżowe z cynamonem i aksamitnym kremem pistacjowym, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. To doskonały wybór dla miłośników orzechowych słodkości. Drożdżówki nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na talerzu. Sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. To przepis, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Życzymy smacznego!
10
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
25 g świeże drożdże
250 ml mleko
80 g cukier
2 łyżecz. cynamon
80 g masło
2 szt. jaja
100 g cukier trzcinowy
200 g serek philadelphia śmietankowy
100 g krem pistacjowy
Przygotowanie
W misce połącz ciepłe mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
Do oddzielnej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, jajko oraz roztopione masło. Wlej roztwór z drożdżami i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
Na całej powierzchni rozłóż cukier trzcinowy zmieszany z cynamonem, a następnie zwiń w roladę.
Pokrój roladę na plasterki o grubości ok. 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż staną się złociste.
Po ostudzeniu posmaruj serkiem Philadelphia wymieszanym z kremem pistacjowym.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.