Pischinger — wafle przekładane kajmakiem
EkspertOdKuchni
Pischinger to klasyczny deser, który zachwyca swoją prostotą i smakiem. Są to chrupiące wafle przełożone kajmakiem. Idealnie sprawdzą się na domowe spotkania, święta czy po prostu jako smaczna przekąska do kawy.
0
0 / 0
Pischinger to klasyczny deser, który zachwyca swoją prostotą i smakiem. Są to chrupiące wafle przełożone kajmakiem. Idealnie sprawdzą się na domowe spotkania, święta czy po prostu jako smaczna przekąska do kawy.
3
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
5 szt. wafle tortowe
400 g mleko skondensowane słodzone
100 g masło
Przygotowanie
Puszkę mleka skondensowanego włóż do garnka z wodą i gotuj przez 2-3 godziny, aby otrzymać kajmak (masę krówkową). Następnie wyciągnij puszkę i ochłódź.
Rozpuść masło w rondlu na małym ogniu. Dodaj kajmak i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
Na płaskiej powierzchni połóż jeden z wafli i równomiernie posmaruj go cienką warstwą kajmaku. Nałóż kolejny wafel i ponownie rozprowadź krem. Kontynuuj, aż zużyjesz wszystkie wafle, kończąc na wafelku bez kremu.
Gotowy derser owiń folią spożywczą, a następnie obciąż czymś płaskim i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki pokrój wafle na kwadraty lub trójkąty.