Piersi z kaczki na ziemniaczano-chrzanowym puree

formularz
Piersi z kaczki na ziemniaczano-chrzanowym puree

0

3.6 / 7

Kaczka to mięso rzadko wykorzystywane we współczesnej, polskiej kuchni. Pora to zmienić! Przyrządź smażoną kaczkę leżakującą w domowej marynacie i zaserwuj ją wraz z lekko pikantnym, chrzanowym puree ziemniaczanym. Odkryj smak tego szlachetnego, tłustego mięsa, które powoli wraca do łask rodzimych konsumentów.

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g ziemniaki

2 łyżka masło

1 łyżka chrzan krakus

2 szt. pierś z kaczki

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżeczka suszony majeranek

2 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć oliwą, przyprawami i odstawić na minimum 1 godzinę.

2

Następnie naciąć skórę i położyć skórą do dołu na rozgrzaną patelnię.

3

Smażyć na małym ogniu 8 minut, a następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 8 minut. Po tym czasie zdjąć patelnię z palnika, szczelnie zakryć i odstawić na 8 minut, aby kaczka odpoczęła.

4

Podawać z ugotowanymi ziemniakami utłuczonymi z masłem i chrzanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły