Piersi z kaczki na ziemniaczano-chrzanowym puree
formularz
Kaczka to mięso rzadko wykorzystywane we współczesnej, polskiej kuchni. Pora to zmienić! Przyrządź smażoną kaczkę leżakującą w domowej marynacie i zaserwuj ją wraz z lekko pikantnym, chrzanowym puree ziemniaczanym. Odkryj smak tego szlachetnego, tłustego mięsa, które powoli wraca do łask rodzimych konsumentów.
0
3.6 / 7
Kaczka to mięso rzadko wykorzystywane we współczesnej, polskiej kuchni. Pora to zmienić! Przyrządź smażoną kaczkę leżakującą w domowej marynacie i zaserwuj ją wraz z lekko pikantnym, chrzanowym puree ziemniaczanym. Odkryj smak tego szlachetnego, tłustego mięsa, które powoli wraca do łask rodzimych konsumentów.
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g ziemniaki
2 łyżka masło
1 łyżka chrzan krakus
2 szt. pierś z kaczki
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka suszony majeranek
2 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć oliwą, przyprawami i odstawić na minimum 1 godzinę.
Następnie naciąć skórę i położyć skórą do dołu na rozgrzaną patelnię.
Smażyć na małym ogniu 8 minut, a następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 8 minut. Po tym czasie zdjąć patelnię z palnika, szczelnie zakryć i odstawić na 8 minut, aby kaczka odpoczęła.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami utłuczonymi z masłem i chrzanem.