Piersi z kaczki na ziemniaczano-chrzanowym puree
formularz
Kaczka to mięso rzadko wykorzystywane we współczesnej, polskiej kuchni. Pora to zmienić! Przyrządź smażoną kaczkę leżakującą w domowej marynacie i zaserwuj ją wraz z lekko pikantnym, chrzanowym puree ziemniaczanym. Odkryj smak tego szlachetnego, tłustego mięsa, które powoli wraca do łask rodzimych konsumentów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1383
kcal
Białka
128
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 7
Kaczka to mięso rzadko wykorzystywane we współczesnej, polskiej kuchni. Pora to zmienić! Przyrządź smażoną kaczkę leżakującą w domowej marynacie i zaserwuj ją wraz z lekko pikantnym, chrzanowym puree ziemniaczanym. Odkryj smak tego szlachetnego, tłustego mięsa, które powoli wraca do łask rodzimych konsumentów.
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g ziemniaki
2 łyżka masło
1 łyżka chrzan krakus
2 szt. pierś z kaczki
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. suszony majeranek
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć oliwą, przyprawami i odstawić na minimum 1 godzinę.
Następnie naciąć skórę i położyć skórą do dołu na rozgrzaną patelnię.
Smażyć na małym ogniu 8 minut, a następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 8 minut. Po tym czasie zdjąć patelnię z palnika, szczelnie zakryć i odstawić na 8 minut, aby kaczka odpoczęła.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami utłuczonymi z masłem i chrzanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1383
kcal
Białka
128
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.