Pierogi z rabarbarem

Lubella
Pierogi z rabarbarem

0

0 / 0

Pierogi z rabarbarem to idealna propozycja na obiad dla wszystkich miłośników słodko-kwaśnych i orzeźwiających połączeń kulinarnych. Świetnie sprawdzą się na letni obiad dla całej rodziny, zwłaszcza gdy trwa sezon na rabarbar. Ugotowane pierogi najlepiej smakują ze śmietaną i zasmażką z bułki tartej. Życzymy smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Ciasto

300 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

125 ml wrząca woda

20 g masło

1 szcz. sól

Farsz

250 g rabarbar

4 łyżka cukier

2 łyżka bułka tarta

Smażona bułka tarta

2 łyżka masło

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Przesiej mąkę, dodaj jajko oraz olej i zamieszaj. Następnie dodawaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję. Odstaw i przykryj czystą ściereczką, aby odpoczęło.

2

Rabarbar obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj cukier oraz bułkę tartą i całość wymieszaj.

3

Ciasto cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawaj szklanką okręgi. Na środku ciasta kładź farsz. Złóż na pół i zlep brzegi.

4

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

5

Na masełku podsmaż bułkę tartą.

6

Pierogi podawaj ze śmietaną oraz smażoną bułkę tartą.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły