Pierogi z rabarbarem
Lubella
Pierogi z rabarbarem to idealna propozycja na obiad dla wszystkich miłośników słodko-kwaśnych i orzeźwiających połączeń kulinarnych. Świetnie sprawdzą się na letni obiad dla całej rodziny, zwłaszcza gdy trwa sezon na rabarbar. Ugotowane pierogi najlepiej smakują ze śmietaną i zasmażką z bułki tartej. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
94
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierogi z rabarbarem to idealna propozycja na obiad dla wszystkich miłośników słodko-kwaśnych i orzeźwiających połączeń kulinarnych. Świetnie sprawdzą się na letni obiad dla całej rodziny, zwłaszcza gdy trwa sezon na rabarbar. Ugotowane pierogi najlepiej smakują ze śmietaną i zasmażką z bułki tartej. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Ciasto
300 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
125 ml wrząca woda
20 g masło
1 szczyp. sól
Farsz
250 g rabarbar
4 łyżka cukier
2 łyżka bułka tarta
Smażona bułka tarta
2 łyżka masło
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Przesiej mąkę, dodaj jajko oraz olej i zamieszaj. Następnie dodawaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję. Odstaw i przykryj czystą ściereczką, aby odpoczęło.
Rabarbar obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj cukier oraz bułkę tartą i całość wymieszaj.
Ciasto cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawaj szklanką okręgi. Na środku ciasta kładź farsz. Złóż na pół i zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
Na masełku podsmaż bułkę tartą.
Pierogi podawaj ze śmietaną oraz smażoną bułkę tartą.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
94
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.