Pieczony pasztet ze śliwką i chrzanem
EdytaPochopien
Własnoręcznie zrobiony przez nas pasztet będzie pięknie zdobił wielkanocny stół i zachwyci gości swym smakiem. Doskonały z ćwikłą, chrzanem i pieczywem.
0
0 / 0
Własnoręcznie zrobiony przez nas pasztet będzie pięknie zdobił wielkanocny stół i zachwyci gości swym smakiem. Doskonały z ćwikłą, chrzanem i pieczywem.
19
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg wieprzowina łopatka
500 g boczek
150 g serca drobiowe
200 g wątróbka drobiowa
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. ciasto drożdżowe
1 szt. bułka pszenna
2 szkl. mleko uht 3,2%
3 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz ziołowy
1 łyżecz. pieprz czarny mielony
2 łyżecz. majeranek
2 szczyp. suszony tymianek
1 łyżka chrzan krakus
10 szt. śliwki suszone
3 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
2 łyżka smalec
Przygotowanie
Śliwki namoczyć we wrzątku, by zmiękły. Mięso wieprzowe, boczek oraz serca umyć. Włożyć do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczkę majeranku, obraną cebulę, średniej wielkości marchew oraz 2 łyżeczki soli. Gotować do miękkości. Mięso powinno się rozpływać. Pod koniec gotowania dodać umytą wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Mięso i warzywa odcedzić i wystudzić. Rosół odstawić.
Wszystkie wystudzone składniki pasztetu (mięso i warzywa) zmielić. Chałkę (ciasto drożdżowe) namoczyć w mleku, a małą bułkę w rosole. Odsączyć. Wszystkie składniki wyrobić ze sobą dokładnie. Farsz na pasztet przyprawić solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, tymiankiem i majerankiem. Dodać pokrojone śliwki suszone oraz chrzan. Kilka śliwek zostawić do dekoracji. Wyrobić jeszcze raz. Farsz musi być kleisty. Gdy będzie za suchy, należy podczas mieszania podlewać go najpierw tłuszczem zebranym z rosołu, a potem samym wywarem.
Foremki aluminiowe nasmarować smalcem. Każdą wyłożyć mięsnym farszem. Wysokość, a tym samym ilość foremek z pasztetem zależy od nas, ale trzeba wiedzieć, że im niższy pasztet, tym mniejszy czas pieczenia. Górę pasztetu przesmarować cienką warstwą smalcu i ułożyć na nim śliwki. Na dół piekarnika wyłożyć formę keksową wypełnioną wrzątkiem, a wyżej ułożyć foremki z pasztetem. Piec w nagrzanym do temp. 180 st. C piekarniku (góra-dół) przez około 50 minut. Wierzch pasztetu powinien solidnie się zrumienić.