Pieczony pasztet ze śliwką i chrzanem

EdytaPochopien
Pieczony pasztet ze śliwką i chrzanem

0

0 / 0

Własnoręcznie zrobiony przez nas pasztet będzie pięknie zdobił wielkanocny stół i zachwyci gości swym smakiem. Doskonały z ćwikłą, chrzanem i pieczywem.

19

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg wieprzowina łopatka

500 g boczek

150 g serca drobiowe

200 g wątróbka drobiowa

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. ciasto drożdżowe

1 szt. bułka pszenna

2 szkl. mleko uht 3,2%

3 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz ziołowy

1 łyżecz. pieprz czarny mielony

2 łyżecz. majeranek

2 szczyp. suszony tymianek

1 łyżka chrzan krakus

10 szt. śliwki suszone

3 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

2 łyżka smalec

Przygotowanie


1

Śliwki namoczyć we wrzątku, by zmiękły. Mięso wieprzowe, boczek oraz serca umyć. Włożyć do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczkę majeranku, obraną cebulę, średniej wielkości marchew oraz 2 łyżeczki soli. Gotować do miękkości. Mięso powinno się rozpływać. Pod koniec gotowania dodać umytą wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Mięso i warzywa odcedzić i wystudzić. Rosół odstawić.

2

Wszystkie wystudzone składniki pasztetu (mięso i warzywa) zmielić. Chałkę (ciasto drożdżowe) namoczyć w mleku, a małą bułkę w rosole. Odsączyć. Wszystkie składniki wyrobić ze sobą dokładnie. Farsz na pasztet przyprawić solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, tymiankiem i majerankiem. Dodać pokrojone śliwki suszone oraz chrzan. Kilka śliwek zostawić do dekoracji. Wyrobić jeszcze raz. Farsz musi być kleisty. Gdy będzie za suchy, należy podczas mieszania podlewać go najpierw tłuszczem zebranym z rosołu, a potem samym wywarem.

3

Foremki aluminiowe nasmarować smalcem. Każdą wyłożyć mięsnym farszem. Wysokość, a tym samym ilość foremek z pasztetem zależy od nas, ale trzeba wiedzieć, że im niższy pasztet, tym mniejszy czas pieczenia. Górę pasztetu przesmarować cienką warstwą smalcu i ułożyć na nim śliwki. Na dół piekarnika wyłożyć formę keksową wypełnioną wrzątkiem, a wyżej ułożyć foremki z pasztetem. Piec w nagrzanym do temp. 180 st. C piekarniku (góra-dół) przez około 50 minut. Wierzch pasztetu powinien solidnie się zrumienić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

303

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły