Pieczone pączki z nadzieniem czekoladowym
decomorreno
Zainspiruj się naszym przepisem na pyszne pączki w nowej lżejszej odsłonie, prosto z piekarnika! Pieczone pączki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych smażonych wypieków z piekarni. Pączki są niezwykle puszyste, miękkie i delikatne, wypełnione aksamitnym czekoladowym nadzieniem i uwieńczone aromatycznym lukrem z nutą cytryny. Palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
307
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.7 / 163
Zainspiruj się naszym przepisem na pyszne pączki w nowej lżejszej odsłonie, prosto z piekarnika! Pieczone pączki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych smażonych wypieków z piekarni. Pączki są niezwykle puszyste, miękkie i delikatne, wypełnione aksamitnym czekoladowym nadzieniem i uwieńczone aromatycznym lukrem z nutą cytryny. Palce lizać!
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
375 g mąka pszenna lubella
7 g drożdże suszone
240 mleko
65 g cukier
25 g masło roztopione
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. skórka z cytryny
25 g kakao decomorreno
250 g kajmak
180 g masło
0.50 szkl. cukier puder
25 sok z cytryny
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z drożdżami i skórką startą z 1 cytryny. Mleko wymieszaj z cukrem, rozpuszczonym masłem oraz 3 żółtkami.
Połącz składniki na ciasto i zagnieć jednolitą masę, ciasto możesz delikatnie podsypać dodatkową mąką, ale powinno być bardzo delikatne i mieć luźną konsystencję. Następnie włóż ciasto do miski i przykryj folią do wyrośnięcia na około 60-90 minut.
W tym czasie przygotuj krem. Utrzyj miękkie masło na jasną puszystą masę, dodaj następnie kajmak i kakao DecoMorreno. Powstały krem przełóż do szprycy lub rękawa do pieczenia z końcówką do nadziewania.
Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na stolnicę ( lekko podsypaną mąką) i spłaszcz je na placek wysokości 1,5 cm. Następnie wykrawaj kółka i formuj okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw między nimi przestrzeń - ciasto musi mieć miejsce aby wyrosnąć. Przykryj i odstaw na kolejne 20 -25 minut.
Piecz przez 15 -18 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wymieszaj cukier puder z sokiem z połowy jednej cytryny - mieszaj do uzyskania dosyć gęstego lukru. Gdy pączki lekko wystygną polukruj ich wierzch i posyp posiekanymi migdałami (opcjonalnie).
Nadziewaj wnętrze pączków czekoladowym kremem. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
307
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka