Pieczeń z indyka w powidłach śliwkowych
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Pieczeń z indyka w powidłach śliwkowych](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974825457.jpeg&w=3840&q=75)
1
0 / 0
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
700 g indyk
1 łyżka sos sojowy
1 opak. powidła śliwkowe łowicz
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka ocet
2 l tymbark jabłko czerwona porzeczka
Przygotowanie
1
Dokładnie umytego indyka nacieramy solą, oraz łyżką sosu sojowego wymieszanego z łyżeczką octu.
2
Marynujemy mięso całą noc lub dłużej w lodówce.
3
Powidła śliwkowe mieszamy z pozostałą marynatą i na delikatnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
4
Zamarynowanego indyka wykładamy do formy lub naczynia żaroodpornego i polewamy połową sosu śliwkowego.
5
Mięso pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody na spód formy.
6
Pieczeń podajemy z gorącym sosem śliwkowym