Pieczeń z indyka w powidłach śliwkowych
kontakt_1
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
700 g indyk
1 łyżka sos sojowy
1 opak. powidła śliwkowe łowicz
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka ocet
2 l tymbark jabłko czerwona porzeczka
Przygotowanie
Dokładnie umytego indyka nacieramy solą, oraz łyżką sosu sojowego wymieszanego z łyżeczką octu.
Marynujemy mięso całą noc lub dłużej w lodówce.
Powidła śliwkowe mieszamy z pozostałą marynatą i na delikatnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
Zamarynowanego indyka wykładamy do formy lub naczynia żaroodpornego i polewamy połową sosu śliwkowego.
Mięso pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody na spód formy.
Pieczeń podajemy z gorącym sosem śliwkowym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.