Pieczeń z indyka w powidłach śliwkowych

kontakt_1
Pieczeń z indyka w powidłach śliwkowych

Średnia 0 / 0

Oceń!

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

700 g indyk

1 łyżka sos sojowy

1 opak. powidła śliwkowe łowicz

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżka ocet

2 l tymbark jabłko czerwona porzeczka

Przygotowanie


Dokładnie umytego indyka nacieramy solą, oraz łyżką sosu sojowego wymieszanego z łyżeczką octu.

Marynujemy mięso całą noc lub dłużej w lodówce.

Powidła śliwkowe mieszamy z pozostałą marynatą i na delikatnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.

Zamarynowanego indyka wykładamy do formy lub naczynia żaroodpornego i polewamy połową sosu śliwkowego.

Mięso pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody na spód formy.

Pieczeń podajemy z gorącym sosem śliwkowym

Wartości odżywcze na porcję


Energia

579

kcal

Białka

52

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły