Pieczeń wołowa

maspexdigital
Pieczeń wołowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Aromatyczna pieczeń wołowa to przepis, który idealnie pasuje do rodzinnych uroczystości. Sycące, smaczne danie z bogactwem przypraw skąpane w sosie arrabiata Łowicz. Pieczeń wołowa nieziemsko smakuje nawet na drugi dzień.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. sos arrabiata łowicz

800 g mięso mielone wołowe

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

1 szt. marchew

1 pęcz. nać pietruszki

0.75 szkl. bułka tarta

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Pokrój paprykę, cebulę oraz natkę pietruszki. Marchew zetrzyj na tarce.

Podsmaż cebulę na patelni.

Mięso, jaja, bułkę tartą, sól, pieprz oraz warzywa wymieszaj dokładnie. Uformuj za pomocą rąk pieczeń.

Na spód naczynia żaroodpornego wlej warstwę sosu, ułóż na niej pieczeń i przykryj wierzch pozostałą częścią sosu.

Piecz w temperaturze 180 st. przez około 60 minut. Świetnie smakuje zarówno na ciepło zaraz po przygotowaniu jak i na drugi dzień na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

700

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły