Pieczeń rzymska
bartek
Ktoś powiedział, że pieczeń rzymska to taki wielki kotlet mielony, tyle że zdrowszy. Myślę też, że lepszy w smaku. Oto przepis, wypróbowany w mojej rodzinie na rewelacyjną pieczeń rzymską. Jeśli ktoś lubi, to do środka można włożyć jaja ugotowane na twardo.
1
3.8 / 5
Ktoś powiedział, że pieczeń rzymska to taki wielki kotlet mielony, tyle że zdrowszy. Myślę też, że lepszy w smaku. Oto przepis, wypróbowany w mojej rodzinie na rewelacyjną pieczeń rzymską. Jeśli ktoś lubi, to do środka można włożyć jaja ugotowane na twardo.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. bułki kajzerki
2 szt. ząbek czosnku
2 szt. cebula
1 szt. śmietana 18%
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka olej
Przygotowanie
Wyrobić mięso z kajzerką (okrągłą bułką pszenną rozmoczoną w wodzie i wyciśniętą), jajkiem, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, to dodać mięsa albo tartej bułki.
Z masy formować klops (podłużny wałek) i obtaczać go w bułce tartej. Położyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Można od czasu do czasu podlewać wytopionym tłuszczem, wtedy pieczeń nie zsycha się.
W tym czasie pokroić w krążki dwie cebule, popieprzyć, posolić i dodać szczyptę słodkiej papryki i to wszystko dusić na łyżce oleju, podlewając wodą.
Po ok. 5 -10 minutach duszenia dolać małą śmietanę i wymieszać całość.
Sosem polewać klops, który piekł się już 50 minut. Ponownie włożyć klops z sosem do piekarnika na następne 10 minut.
Ostudzić i włożyć do lodówki, wtedy przy krojeniu pieczeń się nie rozlatuje.