Pieczeń rzymska

bartek
Pieczeń rzymska

1

3.8 / 5

Ktoś powiedział, że pieczeń rzymska to taki wielki kotlet mielony, tyle że zdrowszy. Myślę też, że lepszy w smaku. Oto przepis, wypróbowany w mojej rodzinie na rewelacyjną pieczeń rzymską. Jeśli ktoś lubi, to do środka można włożyć jaja ugotowane na twardo.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mięso mielone wołowo-wieprzowe

1 szcz. papryka słodka

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżeczka koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. bułki kajzerki

2 szt. ząbek czosnku

2 szt. cebula

1 szt. śmietana 18%

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Wyrobić mięso z kajzerką (okrągłą bułką pszenną rozmoczoną w wodzie i wyciśniętą), jajkiem, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, to dodać mięsa albo tartej bułki.

2

Z masy formować klops (podłużny wałek) i obtaczać go w bułce tartej. Położyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.

3

Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Można od czasu do czasu podlewać wytopionym tłuszczem, wtedy pieczeń nie zsycha się.

4

W tym czasie pokroić w krążki dwie cebule, popieprzyć, posolić i dodać szczyptę słodkiej papryki i to wszystko dusić na łyżce oleju, podlewając wodą.

5

Po ok. 5 -10 minutach duszenia dolać małą śmietanę i wymieszać całość.

6

Sosem polewać klops, który piekł się już 50 minut. Ponownie włożyć klops z sosem do piekarnika na następne 10 minut.

7

Ostudzić i włożyć do lodówki, wtedy przy krojeniu pieczeń się nie rozlatuje.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły