Pesto z rzeżuchy

EkspertOdKuchni
Pesto z rzeżuchy

1

0 / 0

Pesto z rzeżuchy to świetny dodatek do kanapek, makaronów, jajek lub sałatek, który sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. To doskonałe źródło cennych wartości odżywczych, które doskonale wzbogaci smak naszych potraw i urozmaici codzienne menu.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szkl. rzeżucha

1 szkl. pestki słonecznika

0.50 szkl. oliwa z oliwek

0.50 szkl. parmezan tarty

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

W blenderze lub malakserze umieść rzeżuchę, pestki słonecznika, starty parmezan oraz posiekany czosnek.

2

Zblenduj wszystkie składniki, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Kontynuuj blendowanie, aż uzyskasz gładką masę.

3

Dopraw pesto solą i pieprzem. Możesz również dodać więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny według własnych preferencji.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2503

kcal

Białka

65

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

227

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły