Pesto z rzeżuchy
EkspertOdKuchni
Pesto z rzeżuchy to świetny dodatek do kanapek, makaronów, jajek lub sałatek, który sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. To doskonałe źródło cennych wartości odżywczych, które doskonale wzbogaci smak naszych potraw i urozmaici codzienne menu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2503
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
227
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pesto z rzeżuchy to świetny dodatek do kanapek, makaronów, jajek lub sałatek, który sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. To doskonałe źródło cennych wartości odżywczych, które doskonale wzbogaci smak naszych potraw i urozmaici codzienne menu.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szkl. rzeżucha
1 szkl. pestki słonecznika
0.50 szkl. oliwa z oliwek
0.50 szkl. parmezan tarty
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
W blenderze lub malakserze umieść rzeżuchę, pestki słonecznika, starty parmezan oraz posiekany czosnek.
Zblenduj wszystkie składniki, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Kontynuuj blendowanie, aż uzyskasz gładką masę.
Dopraw pesto solą i pieprzem. Możesz również dodać więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny według własnych preferencji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2503
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
227
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.