Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

goodfoodlover
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

1

0 / 0

Słodka babka z pełnoziarnistej mąki - idealny deser dla całej rodziny! Udekorowana malinowym lukrem babka z gruszką i jabłkami to smaczny oraz prosty w wykonaniu przepis. Smakuje i wygląda fantastycznie!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

0.20 kost. masło

0.50 szkl. cukier

1 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

1 szt. jabłka

2 szt. gruszki

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka cukier waniliowy

1 łyżka bułka tarta

4 łyżka cukier puder

2 łyżka syrop owocowy

1 łyżka gorąca woda

Przygotowanie


1

Przygotowanie ciasta: jabłka i gruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami mąkę pełnoziarnistą, pszenną i proszek do pieczenia.

2

Na koniec wsyp owoce. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przełóż do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

3

Przygotowanie lukru: cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i syropem malinowym. Dokładnie wymieszaj tak aby powstał gładki lukier. Polej ostudzone ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły