Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

goodfoodlover
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

1

0 / 0

Słodka babka z pełnoziarnistej mąki - idealny deser dla całej rodziny! Udekorowana malinowym lukrem babka z gruszką i jabłkami to smaczny oraz prosty w wykonaniu przepis. Smakuje i wygląda fantastycznie!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

0.20 kostka masło

0.50 szkl. cukier

1 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

1 szt. jabłka

2 szt. gruszki

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka cukier waniliowy

1 łyżka bułka tarta

4 łyżka cukier puder

2 łyżka syrop owocowy

1 łyżka gorąca woda

Przygotowanie


1

Przygotowanie ciasta: jabłka i gruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami mąkę pełnoziarnistą, pszenną i proszek do pieczenia.

2

Na koniec wsyp owoce. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przełóż do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

3

Przygotowanie lukru: cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i syropem malinowym. Dokładnie wymieszaj tak aby powstał gładki lukier. Polej ostudzone ciasto.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2126

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

398

gram

Tłuszcze

48

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły