Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym
goodfoodlover
1
0 / 0
Słodka babka z pełnoziarnistej mąki - idealny deser dla całej rodziny! Udekorowana malinowym lukrem babka z gruszką i jabłkami to smaczny oraz prosty w wykonaniu przepis. Smakuje i wygląda fantastycznie!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 łyżeczka proszek do pieczenia
0.20 kost. masło
0.50 szkl. cukier
1 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
1 szt. jabłka
2 szt. gruszki
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka cukier waniliowy
1 łyżka bułka tarta
4 łyżka cukier puder
2 łyżka syrop owocowy
1 łyżka gorąca woda
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta: jabłka i gruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami mąkę pełnoziarnistą, pszenną i proszek do pieczenia.
Na koniec wsyp owoce. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przełóż do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie lukru: cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i syropem malinowym. Dokładnie wymieszaj tak aby powstał gładki lukier. Polej ostudzone ciasto.