1

Składniki

500 Gramów
soczewica czerwona
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Szklanka
Kasza jaglana
3 Sztuki
jajka
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
oliwa z oliwek
0.5 Łyżeczki
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
sól, pieprz

Dodatki

2 Litry
ingridient
Tymbark Jabłko Mięta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Soczewice zalej zimną wodą ok 2 cm ponad ziarna. Gotuj na małym ogniu do miękkości, ok 10 minut.
  2. W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną. Kaszę przelej dwa razy gorąca wodą aby pozbyć się goryczki, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonie całą wodę.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj startą marchewkę, podsmaż kilka minut. Ugotowaną soczewicę i kasze wystudź, połącz z cebulą i marchewką. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Dodaj jajka, mąkę, dopraw gałką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa będzie za sucha dodaj trochę oliwy. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. przez ok 1 godzinę.
  5. Podawaj z sokiem Tymbark.

Podobne przepisy

Pate z wątróbek

Łatwy Do 1,5 godz
Pate z wątróbek

Glazurowana szynka

Średni Do 2 godz
Glazurowana szynka

Kanapki z domową pasta z papryki i pietruszki

Łatwy Do 15 min
Kanapki z domową pasta z papryki i pietruszki

Pasztet pomidorowy

Średni Ponad 3 godz
Pasztet pomidorowy

Szakszuka z ciecierzycą

Łatwy Do 40 min
Szakszuka z ciecierzycą

Jajka faszerowane z majonezem

Łatwy Do 40 min
Jajka faszerowane z majonezem

Śniadaniowa sałatka z płatkami żytnimi

Łatwy Do 15 min
Śniadaniowa sałatka z płatkami żytnimi

Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży

Średni Do 1 godz
Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!