Pasztet z soczewicy

kontakt_1
Pasztet z soczewicy

1

3.3 / 25

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g soczewica czerwona

1 szt. marchew

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szkl. kasza jaglana

3 szt. jaja l

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka oliwa z oliwek

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól, pieprz

2 l tymbark jabłko mięta

Przygotowanie


1

Soczewice zalej zimną wodą ok 2 cm ponad ziarna. Gotuj na małym ogniu do miękkości, ok 10 minut.

2

W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną. Kaszę przelej dwa razy gorąca wodą aby pozbyć się goryczki, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonie całą wodę.

3

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj startą marchewkę, podsmaż kilka minut. Ugotowaną soczewicę i kasze wystudź, połącz z cebulą i marchewką. Zmiksuj na gładką masę.

4

Dodaj jajka, mąkę, dopraw gałką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa będzie za sucha dodaj trochę oliwy. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. przez ok 1 godzinę.

5

Podawaj z sokiem Tymbark.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

814

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

134

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły