Pasztet z soczewicy
kontakt_1
Wartości odżywcze na porcję
Energia
814
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
134
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.3 / 25
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g soczewica czerwona
1 szt. marchew
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szkl. kasza jaglana
3 szt. jaja l
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka oliwa z oliwek
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
2 l tymbark jabłko mięta
Przygotowanie
Soczewice zalej zimną wodą ok 2 cm ponad ziarna. Gotuj na małym ogniu do miękkości, ok 10 minut.
W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną. Kaszę przelej dwa razy gorąca wodą aby pozbyć się goryczki, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonie całą wodę.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj startą marchewkę, podsmaż kilka minut. Ugotowaną soczewicę i kasze wystudź, połącz z cebulą i marchewką. Zmiksuj na gładką masę.
Dodaj jajka, mąkę, dopraw gałką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa będzie za sucha dodaj trochę oliwy. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. przez ok 1 godzinę.
Podawaj z sokiem Tymbark.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
814
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
134
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.