Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej

Lubella
Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej

0

0 / 0

Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Idealnie sprawdzi się zarówno na świąteczny stół, jak i rodzinne uroczystości, imprezy lub jako codzienny dodatek do chrupiącego chleba.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 łyżka mąka poznańska lubella

500 g pieczarki

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

200 g kasza gryczana prażona

1 szt. jajko

250 g orzechy włoskie

3 łyżka sos sojowy ciemny

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. majeranek

1 szcz. tymianek

1 szcz. papryka ostra

5 łyżka olej

Przygotowanie


1

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Pieczarki trzemy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę.

3

Pieczarki dusimy na patelni, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy, aż woda całkowicie odparuje z pieczarek.

4

W dużej misce łączymy ze sobą ugotowaną kaszę gryczaną i pieczarki. Za pomocą blendera ręcznego blendujemy składniki na jednolitą masę. Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie, łyżkę mąki, jajko, sos sojowy i przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy.

5

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Keksówkę dokładnie smarujemy olejem i przekładamy masę pasztetową. Górę pasztetu wyrównujemy.

6

Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej pieczemy ok. 45-50 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły