Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1711545203031.jpg&w=3840&q=75)
Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Idealnie sprawdzi się zarówno na świąteczny stół, jak i rodzinne uroczystości, imprezy lub jako codzienny dodatek do chrupiącego chleba.
0
0 / 0
Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Idealnie sprawdzi się zarówno na świąteczny stół, jak i rodzinne uroczystości, imprezy lub jako codzienny dodatek do chrupiącego chleba.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 łyżka mąka poznańska lubella
500 g pieczarki
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
200 g kasza gryczana prażona
1 szt. jajko
250 g orzechy włoskie
3 łyżka sos sojowy ciemny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. papryka ostra
5 łyżka olej
Przygotowanie
Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki trzemy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki dusimy na patelni, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy, aż woda całkowicie odparuje z pieczarek.
W dużej misce łączymy ze sobą ugotowaną kaszę gryczaną i pieczarki. Za pomocą blendera ręcznego blendujemy składniki na jednolitą masę. Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie, łyżkę mąki, jajko, sos sojowy i przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Keksówkę dokładnie smarujemy olejem i przekładamy masę pasztetową. Górę pasztetu wyrównujemy.
Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej pieczemy ok. 45-50 minut.