Pasztet wieprzowy

m7
Pasztet wieprzowy

1

3.6 / 7

Domowy pasztet wieprzowy to idealny wybór na różne okazje – od świąt po rodzinne spotkania. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako element eleganckiego przyjęcia. Połączenie łopatki wieprzowej, wątróbki, serc, włoszczyzny i innych aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom i osobom, które cenią sobie tradycyjne smaki domowej kuchni.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kostka kostka rosołowa wołowa

500 g wieprzowina łopatka

250 g wątróbka

250 g serca wieprzowe

1 szt. włoszczyzna

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka bułka tarta

3 łyżka przyprawa do mięsa

Przygotowanie


1

Wieprzowinę, wątróbki i serca gotujemy z włoszczyzną i kostką rosołową. Po ugotowaniu mięso i podroby trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, tak aby powstała jednolita masa. Dodajemy przyprawę do mięso, wbijamy jajka, dodajemy bułki tartej i dokładnie mieszamy. Tak przyrządzoną masę przekładamy do foremki aluminiowej i pieczemy w 200st ok 1,5h, do momentu zarumienienia się wierzchu pasztetu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

304

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły