Pasztet wieprzowy
m7
Domowy pasztet wieprzowy to idealny wybór na różne okazje – od świąt po rodzinne spotkania. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako element eleganckiego przyjęcia. Połączenie łopatki wieprzowej, wątróbki, serc, włoszczyzny i innych aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom i osobom, które cenią sobie tradycyjne smaki domowej kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.6 / 7
Domowy pasztet wieprzowy to idealny wybór na różne okazje – od świąt po rodzinne spotkania. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako element eleganckiego przyjęcia. Połączenie łopatki wieprzowej, wątróbki, serc, włoszczyzny i innych aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom i osobom, które cenią sobie tradycyjne smaki domowej kuchni.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kostka kostka rosołowa wołowa
500 g wieprzowina łopatka
250 g wątróbka
250 g serca wieprzowe
1 szt. włoszczyzna
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka bułka tarta
3 łyżka przyprawa do mięsa
Przygotowanie
Wieprzowinę, wątróbki i serca gotujemy z włoszczyzną i kostką rosołową. Po ugotowaniu mięso i podroby trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, tak aby powstała jednolita masa. Dodajemy przyprawę do mięso, wbijamy jajka, dodajemy bułki tartej i dokładnie mieszamy. Tak przyrządzoną masę przekładamy do foremki aluminiowej i pieczemy w 200st ok 1,5h, do momentu zarumienienia się wierzchu pasztetu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.