Pasztet wieprzowy

m7
Pasztet wieprzowy

1

3.6 / 7

Domowy pasztet wieprzowy to idealny wybór na różne okazje – od świąt po rodzinne spotkania. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako element eleganckiego przyjęcia. Połączenie łopatki wieprzowej, wątróbki, serc, włoszczyzny i innych aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom i osobom, które cenią sobie tradycyjne smaki domowej kuchni.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kost. kostka rosołowa wołowa

500 g wieprzowina łopatka

250 g wątróbka

250 g serca wieprzowe

1 szt. włoszczyzna

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka bułka tarta

3 łyżka przyprawa do mięsa

Przygotowanie


1

Wieprzowinę, wątróbki i serca gotujemy z włoszczyzną i kostką rosołową. Po ugotowaniu mięso i podroby trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, tak aby powstała jednolita masa. Dodajemy przyprawę do mięso, wbijamy jajka, dodajemy bułki tartej i dokładnie mieszamy. Tak przyrządzoną masę przekładamy do foremki aluminiowej i pieczemy w 200st ok 1,5h, do momentu zarumienienia się wierzchu pasztetu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły