Pasztet wieprzowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pasztet wieprzowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707381204926.jpeg&w=3840&q=75)
Domowy pasztet wieprzowy to idealny wybór na różne okazje – od świąt po rodzinne spotkania. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako element eleganckiego przyjęcia. Połączenie łopatki wieprzowej, wątróbki, serc, włoszczyzny i innych aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom i osobom, które cenią sobie tradycyjne smaki domowej kuchni.
1
3.6 / 7
Domowy pasztet wieprzowy to idealny wybór na różne okazje – od świąt po rodzinne spotkania. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako element eleganckiego przyjęcia. Połączenie łopatki wieprzowej, wątróbki, serc, włoszczyzny i innych aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom i osobom, które cenią sobie tradycyjne smaki domowej kuchni.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kostka kostka rosołowa wołowa
500 g wieprzowina łopatka
250 g wątróbka
250 g serca wieprzowe
1 szt. włoszczyzna
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka bułka tarta
3 łyżka przyprawa do mięsa
Przygotowanie
Wieprzowinę, wątróbki i serca gotujemy z włoszczyzną i kostką rosołową. Po ugotowaniu mięso i podroby trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, tak aby powstała jednolita masa. Dodajemy przyprawę do mięso, wbijamy jajka, dodajemy bułki tartej i dokładnie mieszamy. Tak przyrządzoną masę przekładamy do foremki aluminiowej i pieczemy w 200st ok 1,5h, do momentu zarumienienia się wierzchu pasztetu.