Pasztet wegetariański z chrzanem i korniszonami z czosnkiem
formularz
Czy pasztet to tylko danie mięsne? Niekoniecznie! Mamy dla Was propozycję na coś niekonwencjonalnego ale bardzo dobrego! Warzywny pasztet bez grama mięsa. Dobrze doprawiony i ostry od chrzanu, podkręcony smakiem ogórków. Mniam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
980
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 4
Czy pasztet to tylko danie mięsne? Niekoniecznie! Mamy dla Was propozycję na coś niekonwencjonalnego ale bardzo dobrego! Warzywny pasztet bez grama mięsa. Dobrze doprawiony i ostry od chrzanu, podkręcony smakiem ogórków. Mniam!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 łyżka chrzan tarty krakus
500 g ogórki korniszony z czosnkiem krakus
1 szkl. kasza jaglana
100 olej rzepakowy uniwersalny
2 szt. marchew
2 szt. pietruszka
1 szt. seler
1 szt. cebula
4 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. tymianek
Przygotowanie
Nasiona słonecznika mielimy w młynku. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie 3 razy. Gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie do miękkości z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy starte warzywa i pokrojoną cebulę. Przeciskamy czosnek. Całość podsmażamy ok. 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z garnka wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa blendujemy z kaszą jaglaną i chrzanem. Doprawiamy do maku solą, papryką słodką i tymiankiem.
Keksówkę smarujemy olejem. Przekładamy masę. Pieczemy ok. 50 minut. Upieczony pasztet podajemy z czosnkowymi korniszonami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
980
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.