Pasztet wegetariański z chrzanem i korniszonami z czosnkiem

formularz
Pasztet wegetariański z chrzanem i korniszonami z czosnkiem

0

4.8 / 4

Czy pasztet to tylko danie mięsne? Niekoniecznie! Mamy dla Was propozycję na coś niekonwencjonalnego ale bardzo dobrego! Warzywny pasztet bez grama mięsa. Dobrze doprawiony i ostry od chrzanu, podkręcony smakiem ogórków. Mniam! 

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 łyżka chrzan tarty krakus

500 g ogórki korniszony z czosnkiem krakus

1 szkl. kasza jaglana

100 olej rzepakowy uniwersalny

2 szt. marchew

2 szt. pietruszka

1 szt. seler

1 szt. cebula

4 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka papryka słodka

1 łyżeczka tymianek

Przygotowanie


1

Nasiona słonecznika mielimy w młynku. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie 3 razy. Gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie do miękkości z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

2

Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy starte warzywa i pokrojoną cebulę. Przeciskamy czosnek. Całość podsmażamy ok. 10 minut.

3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z garnka wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa blendujemy z kaszą jaglaną i chrzanem. Doprawiamy do maku solą, papryką słodką i tymiankiem.

4

Keksówkę smarujemy olejem. Przekładamy masę. Pieczemy ok. 50 minut. Upieczony pasztet podajemy z czosnkowymi korniszonami.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły