0

Składniki

1.5 Kilograma
Podudzie z kurczaka
200 Gramów
Wątróbka drobiowa
1 Litr
bulion drobiowy
100 Mililitrów
cydr
30 Gramów
masło
1 Opakowanie
Żurawina łowicz
2 Sztuki
cebula
2 Łyżki
suszona włoszczyzna
1 Łyżeczka
ŻELATYNA
2 Łyżki
woda
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Podudzia umyć i zalać bulionem, wsypać suszoną włoszczyznę i gotować około 1,5 godziny.
  2. W międzyczasie wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki.
  3. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a kiedy cebula będzie miękka wlać cydr, odparować, dodać wątróbkę i podsmażyć przez 3-4 minuty.
  4. Wątróbkę przełożyć do garnka z gotującymi się podudziami i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Wywar odcedzić (nie wylewać), ostudzić.
  6. Mięso oddzielić od kości i dwukrotnie zmielić.
  7. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, dodać osuszone owoce żurawiny Łowicz (wedle uznania) i dokładnie wymieszać.
  8. W momencie kiedy masa będzie zbyt sucha podlać odlanym bulionem.
  9. Aluminiowe foremki (2 mniejsze lub jedna 10x22 cm) wysmarować masłem i posypać bułka tartą, wypełnić masą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. przez godzinę.
  10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmować z formy.
  11. PRZYGOTOWANIE GALARETKI ŻURAWINOWEJ NA WIERZCH PASZTETU: Żelatynę namoczyć wodą, odstawić na 5 minut, a następnie lekko podgrzać i mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Dodać żurawinę Łowicz, wymieszać. Wyłożyć na wierzch pasztetu i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Opis

Sprawdzony przepis na smaczny, domowy pasztet z galaretką żurawinową.

Podobne przepisy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Puree z ciecierzycy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Puree z ciecierzycy

Puree z kalafiora i ziemniaków

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Puree z kalafiora i ziemniaków

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Sos tatarski

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos tatarski

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!