Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Łowicz

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową to wykwintne i eleganckie danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas uroczystych przyjęć. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z aromatyczną wątróbką oraz lekko słodkiej, orzeźwiającej galaretki żurawinowej tworzy harmonijną i wyrafinowaną kompozycję smaków. Pasztet można przygotować wcześniej i podać na zimno jako przystawkę lub dodatek do pieczywa. Jest nie tylko smaczny, ale też efektownie prezentuje się na półmisku, zachęcając do spróbowania każdego gościa. Dzięki temu przepisowi przygotujesz danie, które z pewnością zachwyci rodzinę i znajomych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
382
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 6
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową to wykwintne i eleganckie danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas uroczystych przyjęć. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z aromatyczną wątróbką oraz lekko słodkiej, orzeźwiającej galaretki żurawinowej tworzy harmonijną i wyrafinowaną kompozycję smaków. Pasztet można przygotować wcześniej i podać na zimno jako przystawkę lub dodatek do pieczywa. Jest nie tylko smaczny, ale też efektownie prezentuje się na półmisku, zachęcając do spróbowania każdego gościa. Dzięki temu przepisowi przygotujesz danie, które z pewnością zachwyci rodzinę i znajomych.
13
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg podudzie z kurczaka
200 g wątróbka drobiowa
1 l bulion drobiowy
100 ml cydr
30 g masło
1 opak. żurawina łowicz
2 szt. cebula
2 łyżka suszona włoszczyzna
1 łyżecz. żelatyna
2 łyżka woda
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Podudzia umyć i zalać bulionem. Wsypać suszoną włoszczyznę i gotować około 1,5 godziny.
W międzyczasie wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki.
Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a kiedy będzie miękka, wlać cydr. Odparować i dodać wątróbkę. Podsmażyć przez 3-4 minuty.
Wątróbkę przełożyć do garnka z gotującymi się podudziami i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
Wywar odcedzić (nie wylewać) i ostudzić.
Mięso oddzielić od kości i dwukrotnie zmielić.
Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, dodać osuszone owoce żurawiny Łowicz (wedle uznania) i dokładnie wymieszać.
W momencie kiedy masa będzie zbyt sucha, podlać odlanym bulionem.
Aluminiowe foremki (2 mniejsze lub jedna 10 × 22 cm) wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Wypełnić masą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmować z formy.
W międzyczasie przygotować galaretkę żelatynową. Żelatynę namoczyć wodą, odstawić na 5 minut, a następnie lekko podgrzać i mieszać, aż do jej rozpuszczenia.
Dodać żurawinę Łowicz i wymieszać. Wyłożyć na wierzch pasztetu i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
382
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.