Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową
maspexdigital
Sprawdzony przepis na smaczny, domowy pasztet z galaretką żurawinową.
0
4 / 6
Sprawdzony przepis na smaczny, domowy pasztet z galaretką żurawinową.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg podudzie z kurczaka
200 g wątróbka drobiowa
1 l bulion drobiowy
100 cydr
30 g masło
1 opak. żurawina łowicz
2 szt. cebula
2 łyżka suszona włoszczyzna
1 łyżecz. żelatyna
2 łyżka woda
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Podudzia umyć i zalać bulionem, wsypać suszoną włoszczyznę i gotować około 1,5 godziny.
W międzyczasie wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki.
Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a kiedy cebula będzie miękka wlać cydr, odparować, dodać wątróbkę i podsmażyć przez 3-4 minuty.
Wątróbkę przełożyć do garnka z gotującymi się podudziami i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
Wywar odcedzić (nie wylewać), ostudzić.
Mięso oddzielić od kości i dwukrotnie zmielić.
Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, dodać osuszone owoce żurawiny Łowicz (wedle uznania) i dokładnie wymieszać.
W momencie kiedy masa będzie zbyt sucha podlać odlanym bulionem.
Aluminiowe foremki (2 mniejsze lub jedna 10x22 cm) wysmarować masłem i posypać bułka tartą, wypełnić masą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmować z formy.
PRZYGOTOWANIE GALARETKI ŻURAWINOWEJ NA WIERZCH PASZTETU: Żelatynę namoczyć wodą, odstawić na 5 minut, a następnie lekko podgrzać i mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Dodać żurawinę Łowicz, wymieszać. Wyłożyć na wierzch pasztetu i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.