Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

maspexdigital
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

0

4 / 6

Sprawdzony przepis na smaczny, domowy pasztet z galaretką żurawinową.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kg podudzie z kurczaka

200 g wątróbka drobiowa

1 l bulion drobiowy

100 cydr

30 g masło

1 opak. żurawina łowicz

2 szt. cebula

2 łyżka suszona włoszczyzna

1 łyżecz. żelatyna

2 łyżka woda

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Podudzia umyć i zalać bulionem, wsypać suszoną włoszczyznę i gotować około 1,5 godziny.

2

W międzyczasie wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki.

3

Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a kiedy cebula będzie miękka wlać cydr, odparować, dodać wątróbkę i podsmażyć przez 3-4 minuty.

4

Wątróbkę przełożyć do garnka z gotującymi się podudziami i dusić na małym ogniu przez 30 minut.

5

Wywar odcedzić (nie wylewać), ostudzić.

6

Mięso oddzielić od kości i dwukrotnie zmielić.

7

Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, dodać osuszone owoce żurawiny Łowicz (wedle uznania) i dokładnie wymieszać.

8

W momencie kiedy masa będzie zbyt sucha podlać odlanym bulionem.

9

Aluminiowe foremki (2 mniejsze lub jedna 10x22 cm) wysmarować masłem i posypać bułka tartą, wypełnić masą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. przez godzinę.

10

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmować z formy.

11

PRZYGOTOWANIE GALARETKI ŻURAWINOWEJ NA WIERZCH PASZTETU: Żelatynę namoczyć wodą, odstawić na 5 minut, a następnie lekko podgrzać i mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Dodać żurawinę Łowicz, wymieszać. Wyłożyć na wierzch pasztetu i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły