Paszteciki z pieczarkami
kontakt_1
Paszteciki z pieczarkami to uniwersalna świąteczna przekąska oraz idealny dodatek do barszczu czerwonego. Przetestuj nasz przepis na paszteciki, do których doskonale będzie pasował napój Tymbark o smaku soczystych pomarańczy słodkich brzoskwiń.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1071
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
101
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 4
Paszteciki z pieczarkami to uniwersalna świąteczna przekąska oraz idealny dodatek do barszczu czerwonego. Przetestuj nasz przepis na paszteciki, do których doskonale będzie pasował napój Tymbark o smaku soczystych pomarańczy słodkich brzoskwiń.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g masło
200 g śmietana 18%
3 szt. jaja l
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
400 g pieczarki
2 szt. cebula
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka olej
Przygotowanie
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sól, masło, 2 jajka i śmietanę. Zagnieć na gładką masę i wstaw na pół godziny do lodówki.
W między czasie pokrój cebulę w kostkę a pieczarki w talarki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem.
Podsmażaj ok 10 minut aż pieczarki będą miękkie. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok ½ cm w kształt prostokąta. Wyłóż farsz na środek i zwiń ciasto w rulon.
Podziel na kawałki o grubości 3 cm. Wyłóż na papier do pieczenia, a przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w 180 st. przez ok 25 minut na złocisty kolor. Udekoruj gałązkami oregano.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1071
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
101
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.