Paszteciki z pieczarkami

kontakt_1
Paszteciki z pieczarkami

0

4.8 / 4

Paszteciki z pieczarkami to uniwersalna świąteczna przekąska oraz idealny dodatek do barszczu czerwonego. Przetestuj nasz przepis na paszteciki, do których doskonale będzie pasował napój Tymbark o smaku soczystych pomarańczy słodkich brzoskwiń.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g masło

200 g śmietana 18%

3 szt. jaja l

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

400 g pieczarki

2 szt. cebula

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sól, masło, 2 jajka i śmietanę. Zagnieć na gładką masę i wstaw na pół godziny do lodówki.

2

W między czasie pokrój cebulę w kostkę a pieczarki w talarki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem.

3

Podsmażaj ok 10 minut aż pieczarki będą miękkie. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok ½ cm w kształt prostokąta. Wyłóż farsz na środek i zwiń ciasto w rulon.

4

Podziel na kawałki o grubości 3 cm. Wyłóż na papier do pieczenia, a przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem.

5

Piecz w 180 st. przez ok 25 minut na złocisty kolor. Udekoruj gałązkami oregano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1071

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

101

gram

Tłuszcze

63

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły