Paszteciki z pieczarkami
kontakt_1
Paszteciki z pieczarkami to uniwersalna świąteczna przekąska oraz idealny dodatek do barszczu czerwonego. Przetestuj nasz przepis na paszteciki, do których doskonale będzie pasował napój Tymbark o smaku soczystych pomarańczy słodkich brzoskwiń.
0
4.8 / 4
Paszteciki z pieczarkami to uniwersalna świąteczna przekąska oraz idealny dodatek do barszczu czerwonego. Przetestuj nasz przepis na paszteciki, do których doskonale będzie pasował napój Tymbark o smaku soczystych pomarańczy słodkich brzoskwiń.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g masło
200 g śmietana 18%
3 szt. jaja l
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
400 g pieczarki
2 szt. cebula
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka olej
Przygotowanie
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sól, masło, 2 jajka i śmietanę. Zagnieć na gładką masę i wstaw na pół godziny do lodówki.
W między czasie pokrój cebulę w kostkę a pieczarki w talarki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem.
Podsmażaj ok 10 minut aż pieczarki będą miękkie. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok ½ cm w kształt prostokąta. Wyłóż farsz na środek i zwiń ciasto w rulon.
Podziel na kawałki o grubości 3 cm. Wyłóż na papier do pieczenia, a przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w 180 st. przez ok 25 minut na złocisty kolor. Udekoruj gałązkami oregano.