Paszteciki z pieczarkami

kontakt_1
Paszteciki z pieczarkami

0

4.8 / 4

Paszteciki z pieczarkami to uniwersalna świąteczna przekąska oraz idealny dodatek do barszczu czerwonego. Przetestuj nasz przepis na paszteciki, do których doskonale będzie pasował napój Tymbark o smaku soczystych pomarańczy słodkich brzoskwiń.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g masło

200 g śmietana 18%

3 szt. jaja l

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

400 g pieczarki

2 szt. cebula

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sól, masło, 2 jajka i śmietanę. Zagnieć na gładką masę i wstaw na pół godziny do lodówki.

2

W między czasie pokrój cebulę w kostkę a pieczarki w talarki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem.

3

Podsmażaj ok 10 minut aż pieczarki będą miękkie. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok ½ cm w kształt prostokąta. Wyłóż farsz na środek i zwiń ciasto w rulon.

4

Podziel na kawałki o grubości 3 cm. Wyłóż na papier do pieczenia, a przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem.

5

Piecz w 180 st. przez ok 25 minut na złocisty kolor. Udekoruj gałązkami oregano.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły