Pasta z czerwonej fasoli

EkspertOdKuchni

Pasta z czerwonej fasoli to idealny wybór dla miłośników zdrowych i roślinnych smarowideł! Bogata w białko, błonnik i cenne mikroelementy, doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, tortilli, krakersów czy warzyw. Jej aksamitna konsystencja i głęboki smak, wzbogacony czosnkiem, suszonymi pomidorami, oliwą i aromatycznymi przyprawami, sprawiają, że trudno się jej oprzeć. To świetna alternatywa dla hummusu oraz tradycyjnych past kanapkowych – idealna na śniadanie, kolację lub jako zdrowa przekąska.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pasta z czerwonej fasoli to idealny wybór dla miłośników zdrowych i roślinnych smarowideł! Bogata w białko, błonnik i cenne mikroelementy, doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, tortilli, krakersów czy warzyw. Jej aksamitna konsystencja i głęboki smak, wzbogacony czosnkiem, suszonymi pomidorami, oliwą i aromatycznymi przyprawami, sprawiają, że trudno się jej oprzeć. To świetna alternatywa dla hummusu oraz tradycyjnych past kanapkowych – idealna na śniadanie, kolację lub jako zdrowa przekąska.
9
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g czerwona fasola w puszce
50 g suszone pomidory
50 ml olej z suszonych pomidorów
2 szt. ząbki czosnku
20 ml sok z cytryny
0.50 łyżecz. pieprz cayenne
1 łyżecz. wędzona papryka
50 ml oliwa z oliwek
4 szt. listki bazylii
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz bazylii umieścić w misie malaksera.
Zmiksować na gładką masę.
Przełożyć pastę do miseczki, polać odrobiną oliwy i posypać posiekaną bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.