Pasta z czerwonej fasoli

EkspertOdKuchni
Pasta z czerwonej fasoli

0

0 / 0

Pasta z czerwonej fasoli to idealny wybór dla miłośników zdrowych i roślinnych smarowideł! Bogata w białko, błonnik i cenne mikroelementy, doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, tortilli, krakersów czy warzyw. Jej aksamitna konsystencja i głęboki smak, wzbogacony czosnkiem, suszonymi pomidorami, oliwą i aromatycznymi przyprawami, sprawiają, że trudno się jej oprzeć. To świetna alternatywa dla hummusu oraz tradycyjnych past kanapkowych – idealna na śniadanie, kolację lub jako zdrowa przekąska.

9

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g czerwona fasola w puszce

50 g suszone pomidory

50 ml olej z suszonych pomidorów

2 szt. ząbki czosnku

20 ml sok z cytryny

0.50 łyżecz. pieprz cayenne

1 łyżecz. wędzona papryka

50 ml oliwa z oliwek

4 szt. listki bazylii

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki oprócz bazylii umieścić w misie malaksera.

2

Zmiksować na gładką masę.

3

Przełożyć pastę do miseczki, polać odrobiną oliwy i posypać posiekaną bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły