Pascha czekoladowa
EwelinaPedzikowska
Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
0
5 / 1
Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
750 g twaróg trzykrotnie zmielony
150 g masło
100 g czekolada deserowa
50 g mleczna czekolada
60 g kakao decomorreno
2 łyżka cukier puder
150 g orzechy ziemne
75 g żurawina suszona
80 g czekolada deserowa
4 łyżka śmietanka kremowa 30%
1 łyżka masło
Przygotowanie
Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.
Masło roztopić. Dodać połamane w kostki czekolady, kakao, cukier puder i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Następnie wystudzić i porcjami dodawać ser, cały czas mieszając aż powstanie jednolita serowo-czekoladowa masa. Na samym końcu dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do formy babki lub miseczki wyłożonej gazą. Wierzch babki wygładzić i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i całość połączyć do uzyskania konsystencji polewy.
Gotową paschę wyjąć z formy i polać polewą. Udekorować według uznania np. czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.