Pascha czekoladowa

EwelinaPedzikowska
Pascha czekoladowa

0

5 / 1

Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

750 g twaróg trzykrotnie zmielony

150 g masło

100 g czekolada deserowa

50 g mleczna czekolada

60 g kakao decomorreno

2 łyżka cukier puder

150 g orzechy ziemne

75 g żurawina suszona

80 g czekolada deserowa

4 łyżka śmietanka kremowa 30%

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.

2

Masło roztopić. Dodać połamane w kostki czekolady, kakao, cukier puder i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Następnie wystudzić i porcjami dodawać ser, cały czas mieszając aż powstanie jednolita serowo-czekoladowa masa. Na samym końcu dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.

3

Gotową masę przełożyć do formy babki lub miseczki wyłożonej gazą. Wierzch babki wygładzić i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

4

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i całość połączyć do uzyskania konsystencji polewy.

5

Gotową paschę wyjąć z formy i polać polewą. Udekorować według uznania np. czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły