Pascha czekoladowa

EwelinaPedzikowska
Pascha czekoladowa

0

5 / 1

Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

750 g twaróg trzykrotnie zmielony

150 g masło

100 g czekolada deserowa

50 g mleczna czekolada

60 g kakao decomorreno

2 łyżka cukier puder

150 g orzechy ziemne

75 g żurawina suszona

80 g czekolada deserowa

4 łyżka śmietanka kremowa 30%

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.

2

Masło roztopić. Dodać połamane w kostki czekolady, kakao, cukier puder i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Następnie wystudzić i porcjami dodawać ser, cały czas mieszając aż powstanie jednolita serowo-czekoladowa masa. Na samym końcu dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.

3

Gotową masę przełożyć do formy babki lub miseczki wyłożonej gazą. Wierzch babki wygładzić i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

4

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i całość połączyć do uzyskania konsystencji polewy.

5

Gotową paschę wyjąć z formy i polać polewą. Udekorować według uznania np. czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

410

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły