Pascha czekoladowa
EwelinaPedzikowska
Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
750 g twaróg trzykrotnie zmielony
150 g masło
100 g czekolada deserowa
50 g mleczna czekolada
60 g kakao decomorreno
2 łyżka cukier puder
150 g orzechy ziemne
75 g żurawina suszona
80 g czekolada deserowa
4 łyżka śmietanka kremowa 30%
1 łyżka masło
Przygotowanie
Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.
Masło roztopić. Dodać połamane w kostki czekolady, kakao, cukier puder i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Następnie wystudzić i porcjami dodawać ser, cały czas mieszając aż powstanie jednolita serowo-czekoladowa masa. Na samym końcu dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do formy babki lub miseczki wyłożonej gazą. Wierzch babki wygładzić i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i całość połączyć do uzyskania konsystencji polewy.
Gotową paschę wyjąć z formy i polać polewą. Udekorować według uznania np. czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.