Pascha

kontakt_1
Pascha

0

5 / 1

Pascha to super deser nie tylko na Wielkanoc. Wydaje się trudna do zrobienia, ale ten przepis na paschę jest naprawdę prosty i sprawia, że pascha zawsze się udaje.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 szkl. kasza jaglana

200 g masło

1 szkl. cukier trzcinowy

1 opak. cukier waniliowy

1 szkl. mieszane bakalie

1 opak. tymbark jabłko mięta

1 l mleko migdałowe

1.50 szkl. jogurt naturalny

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni przez kilka minut, a następnie płuczemy ją wrzątkiem.

2

Zagotowujemy mleko migdałowe z 3 łyżkami cukru trzcinowego i cukrem wanilinowym, dodajemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu ok 15-20 minut.

3

Ugotowaną kaszę rozdrabniamy blenderem, a otrzymaną masę studzimy mieszając do czasu, aż osiągnie ok. 45 stopni Celsjusza. Wlewamy wtedy jogurt naturalny i jeszcze raz blendujemy.

4

Masło ucieramy zresztą cukru trzcinowego na puszystą masę i dodajemy gładką już kaszę - mieszamy mikserem aż obie się połączą. Dodajemy bakalie tak jak lubimy - całe lub posiekane.

5

Na sito układamy czystą ściereczkę złożoną na pół i przekładamy naszą masę z kaszy - zawijamy wystające brzegi ściereczki również na masę i obciążamy np. talerzykiem i słoikiem z ogórkami. Wstawiamy na całą noc do lodówki.

6

Kolejnego dnia rozwijamy paschę, przykładamy czysty talerz i obracamy sito - tak aby pascha znalazła się od razu na docelowym naczyniu. Dekorujemy bakaliami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły