Pascha
kontakt_1
Pascha to super deser nie tylko na Wielkanoc. Wydaje się trudna do zrobienia, ale ten przepis na paschę jest naprawdę prosty i sprawia, że pascha zawsze się udaje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
446
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pascha to super deser nie tylko na Wielkanoc. Wydaje się trudna do zrobienia, ale ten przepis na paschę jest naprawdę prosty i sprawia, że pascha zawsze się udaje.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 szkl. kasza jaglana
200 g masło
1 szkl. cukier trzcinowy
1 opak. cukier waniliowy
1 szkl. mieszane bakalie
1 opak. tymbark jabłko mięta
1 l mleko migdałowe
1.50 szkl. jogurt naturalny
Przygotowanie
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni przez kilka minut, a następnie płuczemy ją wrzątkiem.
Zagotowujemy mleko migdałowe z 3 łyżkami cukru trzcinowego i cukrem wanilinowym, dodajemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu ok 15-20 minut.
Ugotowaną kaszę rozdrabniamy blenderem, a otrzymaną masę studzimy mieszając do czasu, aż osiągnie ok. 45 stopni Celsjusza. Wlewamy wtedy jogurt naturalny i jeszcze raz blendujemy.
Masło ucieramy zresztą cukru trzcinowego na puszystą masę i dodajemy gładką już kaszę - mieszamy mikserem aż obie się połączą. Dodajemy bakalie tak jak lubimy - całe lub posiekane.
Na sito układamy czystą ściereczkę złożoną na pół i przekładamy naszą masę z kaszy - zawijamy wystające brzegi ściereczki również na masę i obciążamy np. talerzykiem i słoikiem z ogórkami. Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia rozwijamy paschę, przykładamy czysty talerz i obracamy sito - tak aby pascha znalazła się od razu na docelowym naczyniu. Dekorujemy bakaliami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
446
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.