Pączki z serka homogenizowanego

Lubella

Masz ochotę na pączki, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni? Pączki z serka homogenizowanego to idealne rozwiązanie! Dzięki prostemu przepisowi bez drożdży przygotujesz je błyskawicznie. Są miękkie, puszyste i lekko wilgotne w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków – szybka, prosta i równie pyszna!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
42
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na pączki, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni? Pączki z serka homogenizowanego to idealne rozwiązanie! Dzięki prostemu przepisowi bez drożdży przygotujesz je błyskawicznie. Są miękkie, puszyste i lekko wilgotne w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków – szybka, prosta i równie pyszna!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
200 g serek homogenizowany
2 szt. jaja
2 łyżka cukier
1.50 szkl. mąka pszenna lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1 szt. olej do smażenia
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj serek homogenizowany z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Do masy przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj całość łyżką lub szpatułką – ciasto będzie gęste, ale klejące.
Rozgrzej olej w szerokim garnku lub głębokiej patelni do temperatury około 170°C. Za pomocą dwóch łyżek lub ręki lekko zwilżonej wodą formuj małe kulki i delikatnie wrzucaj na gorący olej.
Smaż pączki partiami, obracając je w trakcie smażenia, aż nabiorą złotobrązowego koloru (około 3-4 minuty z każdej strony). Wyjmuj je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gdy pączki przestygną, posyp je cukrem pudrem. Możesz także polać wierzch lukrem lub nadziać dżemem za pomocą szprycy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
42
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.