Pączki z marmoladą różaną

m7
Pączki z marmoladą różaną

0

0 / 0

Idealne, domowe pączki z marmoladą różaną dla wielu to jedyna słuszna opcja tego wypieku. Pyszne, puszyste i słodkie - czego chcieć więcej?

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

400 mleko uht 3,2%

1 kg mąka lubella puszysta

1 szcz. sól

2 łyżeczka cukier waniliowy

1 łyżeczka skórka z cytryny

1 szkl. cukier

6 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka spirytus

8 dek. drożdże

20 dek. marmolada różana

10 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Drożdże należy połączyć z cukrem, całym jajkiem i łyżką cukru, następnie dodać niewielką ilość letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

2

Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę.

3

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i masę z cukru i jajek. Następnie dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, spirytus i wyrobić ciasto.

4

Do ciasta dodać rozpuszczone masło ponownie wyrabiając ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

5

Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywać od niego kawałki, formować placuszki, na środku których układać łyżeczkę różanej marmolady i zlepiać pączki.

6

Pączki układać na drewnianej desce lub stolnicy i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz w dość szerokim garnku.

7

Pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

8

Po upieczeniu wyjmować na bibułkę i osuszać. Przestudzone pączki oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły