Pączki z marmoladą różaną

m7
Pączki z marmoladą różaną

Średnia 0 / 0

Oceń!

Idealne, domowe pączki z marmoladą różaną dla wielu to jedyna słuszna opcja tego wypieku. Pyszne, puszyste i słodkie - czego chcieć więcej?

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

400 mleko uht 3,2%

1 kg mąka lubella puszysta

1 szczyp. sól

2 łyżecz. cukier waniliowy

1 łyżecz. skórka z cytryny

1 szkl. cukier

6 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka spirytus

8 dag. drożdże

20 dag. marmolada różana

10 dag. cukier puder

Przygotowanie


Drożdże należy połączyć z cukrem, całym jajkiem i łyżką cukru, następnie dodać niewielką ilość letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i masę z cukru i jajek. Następnie dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, spirytus i wyrobić ciasto.

Do ciasta dodać rozpuszczone masło ponownie wyrabiając ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywać od niego kawałki, formować placuszki, na środku których układać łyżeczkę różanej marmolady i zlepiać pączki.

Pączki układać na drewnianej desce lub stolnicy i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz w dość szerokim garnku.

Pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Po upieczeniu wyjmować na bibułkę i osuszać. Przestudzone pączki oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

300

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

58

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły