Example thumb
2

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna tortowa
1 Szczypta
sól
0.25 Łyżeczki
Olejek rumowy
1 Kostka
margaryna zwykła
1 Litr
mleko
75 Gramów
drożdże
300 Gramów
tłuszcz
8 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Marmolada
3 Łyżki
cukier
2 Łyżki
ocet
2 Łyżki
olej
5 Dekagramów
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet albo spirytus, olejek rumowy, ciepłe mleko i rozpuszczoną margarynę.
  2. Wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone i podrośnięte drożdże (wcześniej rozpuszczamy je w szklance mleka z łyżką mąki i łyżką cukru).
  3. Wyrabiamy, a na koniec dodajemy olej.
  4. Ciasto ma być po wyrobieniu gładkie i odchodzić od ręki i do miski.
  5. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy marmoladę i zlepiamy.
  6. Pączki muszę wyrosnąć na stole.
  7. Smażymy w gorącym tłuszczu.
  8. Po usmażeniu, gdy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.

Opis

Pączki z marmoladą (na tłusty czwartek)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!