Pączki z marmoladą

m7
Pączki z marmoladą

2

0 / 0

Pączki z marmoladą (na tłusty czwartek)

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 szcz. sól

0.25 łyżeczka olejek rumowy

1 kost. margaryna zwykła

1 l mleko

75 g drożdże

300 g tłuszcz

8 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. marmolada

3 łyżka cukier

2 łyżka ocet

2 łyżka olej

5 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet albo spirytus, olejek rumowy, ciepłe mleko i rozpuszczoną margarynę.

2

Wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone i podrośnięte drożdże (wcześniej rozpuszczamy je w szklance mleka z łyżką mąki i łyżką cukru).

3

Wyrabiamy, a na koniec dodajemy olej.

4

Ciasto ma być po wyrobieniu gładkie i odchodzić od ręki i do miski.

5

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy marmoladę i zlepiamy.

6

Pączki muszę wyrosnąć na stole.

7

Smażymy w gorącym tłuszczu.

8

Po usmażeniu, gdy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły