Pączki z marmoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pączki z marmoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5222-1702057824139.jpeg&w=3840&q=75)
Pączki z marmoladą (na tłusty czwartek)
2
0 / 0
Pączki z marmoladą (na tłusty czwartek)
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 szczyp. sól
0.25 łyżecz. olejek rumowy
1 kostka margaryna zwykła
1 l mleko
75 g drożdże
300 g tłuszcz
8 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. marmolada
3 łyżka cukier
2 łyżka ocet
2 łyżka olej
5 dag. cukier puder
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet albo spirytus, olejek rumowy, ciepłe mleko i rozpuszczoną margarynę.
Wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone i podrośnięte drożdże (wcześniej rozpuszczamy je w szklance mleka z łyżką mąki i łyżką cukru).
Wyrabiamy, a na koniec dodajemy olej.
Ciasto ma być po wyrobieniu gładkie i odchodzić od ręki i do miski.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy marmoladę i zlepiamy.
Pączki muszę wyrosnąć na stole.
Smażymy w gorącym tłuszczu.
Po usmażeniu, gdy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.