Pączki z konfiturą wiśniową
tyna
Jednym ze wspomnień dzieciństwa są domowe pączki. Ich zapach przywodzi beztroskie czasy. Polecamy przepis na pączki z konfiturą wiśniową, które zawsze się udają.
1
3.5 / 2
Jednym ze wspomnień dzieciństwa są domowe pączki. Ich zapach przywodzi beztroskie czasy. Polecamy przepis na pączki z konfiturą wiśniową, które zawsze się udają.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
70 rum
1 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 szczyp. sól
0.50 l mleko
6 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżka olej
10 dag. drożdże
15 dag. cukier
10 dag. masło
Przygotowanie
Przygotowujemy rozczyn, drożdże ucieramy z łyżką cukru i 100 ml podgrzanego mleka i 3 łyżkami mąki.
Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę mleka jajka i pozostałe składniki.
Wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone przestudzone masło, ponownie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. na około 30-40 min.
Jak ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość około 1,5 cm, wycinamy szklanką okrągłe placki, na każdym kładziemy konfiturę wiśniową i sklejamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
Pączki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na ciemno złoty kolor.