Pączki z konfiturą wiśniową

tyna
Pączki z konfiturą wiśniową

1

3.5 / 2

Jednym ze wspomnień dzieciństwa są domowe pączki. Ich zapach przywodzi beztroskie czasy. Polecamy przepis na pączki z konfiturą wiśniową, które zawsze się udają.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

70 rum

1 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 szczyp. sól

0.50 l mleko

6 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. olej rzepakowy uniwersalny

1 łyżka olej

10 dag. drożdże

15 dag. cukier

10 dag. masło

Przygotowanie


1

Przygotowujemy rozczyn, drożdże ucieramy z łyżką cukru i 100 ml podgrzanego mleka i 3 łyżkami mąki.

2

Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę mleka jajka i pozostałe składniki.

3

Wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone przestudzone masło, ponownie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. na około 30-40 min.

4

Jak ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość około 1,5 cm, wycinamy szklanką okrągłe placki, na każdym kładziemy konfiturę wiśniową i sklejamy.

5

Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.

6

Pączki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na ciemno złoty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

300

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły