Pączki z kakaowym nadzieniem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1705395704029.png&w=3840&q=75)
Kakao DecoMorreno
![Pączki z kakaowym nadzieniem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977610151.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjne pączki z budyniowym nadzieniem i moooocno kakaową polewą – nie można zjeść tylko jednego! Puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. Zadowolą każdego fana czekoladowych wypieków. Doskonałe na tłusty czwartek, śniadanie lub słodką ucztę po obiedzie. Szczęśliwi kalorii nie liczą!
2
4.2 / 5
Tradycyjne pączki z budyniowym nadzieniem i moooocno kakaową polewą – nie można zjeść tylko jednego! Puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. Zadowolą każdego fana czekoladowych wypieków. Doskonałe na tłusty czwartek, śniadanie lub słodką ucztę po obiedzie. Szczęśliwi kalorii nie liczą!
?
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Przygotowanie
Mleko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce.
Rozpuść masło. Żółtka oraz jajko utrzyj z cukrem.
Do miski wsyp mąkę, na środku zrób dołek, dodaj mleko z drożdżami oraz utarte jajka. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, pod koniec dodaj masło oraz wódkę.
Odstaw do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie.
Na blacie posypanym mąką rozgnieć ręcznie lub rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Wykrawaj za pomocą foremki lub szklanki krążki. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Budynie ugotuj, ostaw do wystygnięcia. Utrzyj z miękkim masłem i cukrem pudrem.
W głębokim garnku rozgrzej powoli olej, do około 180°C. Delikatnie wkładaj na olej wyrośnięte pączki, piecz raz z jednej, raz z drugiej strony na złocisty kolor.
Upieczone pączki odstaw na papier ręcznikowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Za pomocą szprycy nadziewaj wystudzone pączki.
Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder, kakao oraz śmietankę. Gładką polewą polej pączki. Odstaw na ok. 30 min do zastygnięcia.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka