Pączki z kakaowym nadzieniem
Kakao DecoMorreno
Tradycyjne pączki z budyniowym nadzieniem i moooocno kakaową polewą – nie można zjeść tylko jednego! Puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. Zadowolą każdego fana czekoladowych wypieków. Doskonałe na tłusty czwartek, śniadanie lub słodką ucztę po obiedzie. Szczęśliwi kalorii nie liczą!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4.2 / 5
Tradycyjne pączki z budyniowym nadzieniem i moooocno kakaową polewą – nie można zjeść tylko jednego! Puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. Zadowolą każdego fana czekoladowych wypieków. Doskonałe na tłusty czwartek, śniadanie lub słodką ucztę po obiedzie. Szczęśliwi kalorii nie liczą!
?
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Przygotowanie
Mleko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce.
Rozpuść masło. Żółtka oraz jajko utrzyj z cukrem.
Do miski wsyp mąkę, na środku zrób dołek, dodaj mleko z drożdżami oraz utarte jajka. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, pod koniec dodaj masło oraz wódkę.
Odstaw do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie.
Na blacie posypanym mąką rozgnieć ręcznie lub rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Wykrawaj za pomocą foremki lub szklanki krążki. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Budynie ugotuj, ostaw do wystygnięcia. Utrzyj z miękkim masłem i cukrem pudrem.
W głębokim garnku rozgrzej powoli olej, do około 180°C. Delikatnie wkładaj na olej wyrośnięte pączki, piecz raz z jednej, raz z drugiej strony na złocisty kolor.
Upieczone pączki odstaw na papier ręcznikowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Za pomocą szprycy nadziewaj wystudzone pączki.
Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder, kakao oraz śmietankę. Gładką polewą polej pączki. Odstaw na ok. 30 min do zastygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka