Pączki z kakaowym nadzieniem

Kakao DecoMorreno
Pączki z  kakaowym nadzieniem

2

4.2 / 5

Tradycyjne pączki z budyniowym nadzieniem i moooocno kakaową polewą – nie można zjeść tylko jednego! Puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. Zadowolą każdego fana czekoladowych wypieków. Doskonałe na tłusty czwartek, śniadanie lub słodką ucztę po obiedzie. Szczęśliwi kalorii nie liczą!

?

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Przygotowanie


1

Mleko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce.

2

Rozpuść masło. Żółtka oraz jajko utrzyj z cukrem.

3

Do miski wsyp mąkę, na środku zrób dołek, dodaj mleko z drożdżami oraz utarte jajka. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, pod koniec dodaj masło oraz wódkę.

4

Odstaw do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie.

5

Na blacie posypanym mąką rozgnieć ręcznie lub rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Wykrawaj za pomocą foremki lub szklanki krążki. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 15-20 minut.

6

Budynie ugotuj, ostaw do wystygnięcia. Utrzyj z miękkim masłem i cukrem pudrem.

7

W głębokim garnku rozgrzej powoli olej, do około 180°C. Delikatnie wkładaj na olej wyrośnięte pączki, piecz raz z jednej, raz z drugiej strony na złocisty kolor.

8

Upieczone pączki odstaw na papier ręcznikowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

9

Za pomocą szprycy nadziewaj wystudzone pączki.

10

Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder, kakao oraz śmietankę. Gładką polewą polej pączki. Odstaw na ok. 30 min do zastygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

335

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły