Pączki z budyniem
m7
2
0 / 0
0
Pączki z budyniem to idealna propozycja dla miłośników słodkości. Delikatne i puszyste ciasto wypełnione aromatycznym budyniem to połączenie, które zachwyci każde podniebienie. Możesz je podawać na wiele sposobów — z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi pączkami z budyniem!
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
25 spirytus
1 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 szcz. sól
2 łyżeczka mąka lubella puszysta tortowa
4 kost. smalec
0.50 l mleko
100 gr drożdże
1 szkl. cukier puder
3 szkl. mleko
7 szt żółtko jaja kurzego
1 szt jaja kurze całe
2 szt budyń śmietankowy
2 szt żółtko jaja kurzego
7 łyżka cukier
10 dek. masło
Przygotowanie
Rozpuścić drożdże w letnim mleku. Całość pozostawić do podwojenia objętości.
W międzyczasie przesiać mąkę do miski, rozpuścić masło, a następnie żółtka i jajko wymieszać z cukrem w osobnej miseczce.
Gdy drożdże podwoją swoją objętość, należy wlać je do mąki i wyrabiać przez około 15 minut. Następnie dodać żółtka z cukrem i dalej wyrabiać.
Do masy dodać spirytus i margarynę, a następnie wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odklejać się od ręki. Całość odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie rozpuścić budyń w 0.5 szklanki mleka, dodać mąkę i żółtka. Resztę mleka ugotować i wlać do niego rozrobiony proszek. Całość zagotować do momentu powstania gęstej masy.
Gotowe ciasto na pączki smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Na koniec nadziewać przygotowanym budyniem za pomocą strzykawki cukierniczej.