Pączki z budyniem

m7
Pączki z budyniem

2

0 / 0

Pączki z budyniem to idealna propozycja dla miłośników słodkości. Delikatne i puszyste ciasto wypełnione aromatycznym budyniem to połączenie, które zachwyci każde podniebienie. Możesz je podawać na wiele sposobów — z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi pączkami z budyniem!

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

25 spirytus

1 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 szczyp. sól

2 łyżecz. mąka lubella puszysta tortowa

4 kostka smalec

0.50 l mleko

100 g drożdże

1 szkl. cukier puder

3 szkl. mleko

7 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

7 łyżka cukier

10 dag. masło

Przygotowanie


1

Rozpuścić drożdże w letnim mleku. Całość pozostawić do podwojenia objętości.

2

W międzyczasie przesiać mąkę do miski, rozpuścić masło, a następnie żółtka i jajko wymieszać z cukrem w osobnej miseczce.

3

Gdy drożdże podwoją swoją objętość, należy wlać je do mąki i wyrabiać przez około 15 minut. Następnie dodać żółtka z cukrem i dalej wyrabiać.

4

Do masy dodać spirytus i margarynę, a następnie wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odklejać się od ręki. Całość odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

5

W tym czasie rozpuścić budyń w 0.5 szklanki mleka, dodać mąkę i żółtka. Resztę mleka ugotować i wlać do niego rozrobiony proszek. Całość zagotować do momentu powstania gęstej masy.

6

Gotowe ciasto na pączki smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Na koniec nadziewać przygotowanym budyniem za pomocą strzykawki cukierniczej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły