Pączki z budyniem

m7
Pączki z budyniem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pączki z budyniem to idealna propozycja dla miłośników słodkości. Delikatne i puszyste ciasto wypełnione aromatycznym budyniem to połączenie, które zachwyci każde podniebienie. Możesz je podawać na wiele sposobów — z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi pączkami z budyniem!

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

25 spirytus

1 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 szczyp. sól

2 łyżecz. mąka lubella puszysta tortowa

4 kostka smalec

0.50 l mleko

100 g drożdże

1 szkl. cukier puder

3 szkl. mleko

7 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

7 łyżka cukier

10 dag. masło

Przygotowanie


Rozpuścić drożdże w letnim mleku. Całość pozostawić do podwojenia objętości.

W międzyczasie przesiać mąkę do miski, rozpuścić masło, a następnie żółtka i jajko wymieszać z cukrem w osobnej miseczce.

Gdy drożdże podwoją swoją objętość, należy wlać je do mąki i wyrabiać przez około 15 minut. Następnie dodać żółtka z cukrem i dalej wyrabiać.

Do masy dodać spirytus i margarynę, a następnie wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odklejać się od ręki. Całość odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

W tym czasie rozpuścić budyń w 0.5 szklanki mleka, dodać mąkę i żółtka. Resztę mleka ugotować i wlać do niego rozrobiony proszek. Całość zagotować do momentu powstania gęstej masy.

Gotowe ciasto na pączki smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Na koniec nadziewać przygotowanym budyniem za pomocą strzykawki cukierniczej.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

356

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły