Pączki po bawarsku

m7
Pączki po bawarsku

1

0 / 0

Paczki po bawarsku to tradycyjne niemieckie ciastka drożdżowe, wypełnione dżemem i posypane cukrem pudrem. Ich miękkość i słodycz sprawiają, że są idealnym przysmakiem na podwieczorek lub deser. Z pewnością zrobią również furorę na tłusty czwartek, gdzie zasmakują każdemu, kto ceni sobie słodkie wypieki. Z naszym przepisem na pewno uda Ci się je upiec!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka skórka z cytryny

0.25 l mleko

1 l olej słonecznikowy

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier puder

3 dek. drożdże

50 dek. mąka lubella puszysta krupczatka

10 dek. masło

10 dek. cukier

15 dek. rodzynki

Przygotowanie


1

Wymieszaj drożdże z łyżką cukru, dodaj trochę mleka i mąki, przykryj i odstaw na bok, aby wyrosły.

2

Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, sól, mleko, masło, jajka, skórkę cytrynową oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszaj do połączenia składników.

3

Dodaj rodzynki do ciasta i dokładnie wymieszaj.

4

Nabieraj łyżką małe porcje ciasta i formuj małe kulki.

5

Kładź kulki na stolnicy posypanej mąką i odstaw na 20 minut, aby ich objętość się podwoiła.

6

Rozgrzej tłuszcz do smażenia w garnku.

7

Sprawdź, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany — wrzuć kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie i zrumieni się, tłuszcz jest gotowy.

8

Smaż pączki, obracając je w garnku, aż będą złote i upieczone z każdej strony.

9

Układaj usmażone pączki na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

10

Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły