Pączki po bawarsku
m7
Paczki po bawarsku to tradycyjne niemieckie ciastka drożdżowe, wypełnione dżemem i posypane cukrem pudrem. Ich miękkość i słodycz sprawiają, że są idealnym przysmakiem na podwieczorek lub deser. Z pewnością zrobią również furorę na tłusty czwartek, gdzie zasmakują każdemu, kto ceni sobie słodkie wypieki. Z naszym przepisem na pewno uda Ci się je upiec!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1277
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
111
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Paczki po bawarsku to tradycyjne niemieckie ciastka drożdżowe, wypełnione dżemem i posypane cukrem pudrem. Ich miękkość i słodycz sprawiają, że są idealnym przysmakiem na podwieczorek lub deser. Z pewnością zrobią również furorę na tłusty czwartek, gdzie zasmakują każdemu, kto ceni sobie słodkie wypieki. Z naszym przepisem na pewno uda Ci się je upiec!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. skórka z cytryny
0.25 l mleko
1 l olej słonecznikowy
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier puder
3 dag. drożdże
50 dag. mąka lubella puszysta krupczatka
10 dag. masło
10 dag. cukier
15 dag. rodzynki
Przygotowanie
Wymieszaj drożdże z łyżką cukru, dodaj trochę mleka i mąki, przykryj i odstaw na bok, aby wyrosły.
Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, sól, mleko, masło, jajka, skórkę cytrynową oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj rodzynki do ciasta i dokładnie wymieszaj.
Nabieraj łyżką małe porcje ciasta i formuj małe kulki.
Kładź kulki na stolnicy posypanej mąką i odstaw na 20 minut, aby ich objętość się podwoiła.
Rozgrzej tłuszcz do smażenia w garnku.
Sprawdź, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany — wrzuć kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie i zrumieni się, tłuszcz jest gotowy.
Smaż pączki, obracając je w garnku, aż będą złote i upieczone z każdej strony.
Układaj usmażone pączki na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1277
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
111
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.