Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

50 Dekagramów
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
skórka z cytryny
0.25 Litra
mleko
1 Litr
olej słonecznikowy
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
cukier puder
3 Dekagramy
drożdże
10 Dekagramów
masło
10 Dekagramów
cukier
15 Dekagramów
rodzynki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem.

Opis

pyszne pączusie, wychodzą każdemu,polecam...

Podobne przepisy

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Pączki z marmoladą różaną

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki z marmoladą różaną

Keks

Przepis
Łatwy Do 40 min
Keks

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączusie

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączusie

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Śnieżki - pączki

Przepis
Trudny Do 3 godz
Śnieżki - pączki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!