Pączki pistacjowe

Lubella

Pączki pistacjowe to pyszne połączenie puszystego ciasta drożdżowego i kremowego nadzienia na bazie pasty pistacjowej i mascarpone. Ich delikatna struktura, lekko chrupiąca skórka i intensywnie orzechowy smak sprawiają, że są świetnym wyborem nie tylko na tłusty czwartek — doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska przez cały rok. To świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków z nadzieniem różanym czy budyniowym. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pączki pistacjowe to pyszne połączenie puszystego ciasta drożdżowego i kremowego nadzienia na bazie pasty pistacjowej i mascarpone. Ich delikatna struktura, lekko chrupiąca skórka i intensywnie orzechowy smak sprawiają, że są świetnym wyborem nie tylko na tłusty czwartek — doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska przez cały rok. To świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków z nadzieniem różanym czy budyniowym. Życzymy smacznego!
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
250 ml mleko ciepłe
30 g drożdże świeże
80 g cukier
4 szt. żółtka
80 g masło roztopione
1 szczyp. sól
1 l olej do smażenia
Krem pistacjowy
250 g mascarpone
200 ml śmietana kremówka 36%
6 łyżka pasta pistacjowa
4 łyżka cukier puder
Polewa
150 g biała czekolada
1 łyżka masło
2 łyżka pasta pistacjowa
100 g pistacje obrane
Przygotowanie
Do ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż zacznie pracować.
W dużej misce połącz mąkę, pozostały cukier i szczyptę soli.
Dodaj żółtka, roztopione masło oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5–2 cm. Wykrawaj kółka przy pomocy szklanki.
Przełóż na blat i przykryj ściereczką, pozostawiając na 20 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej olej do temperatury 170–180°C. Smaż pączki na złocisty kolor z obu stron, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.
W międzyczasie przygotuj krem pistacjowy. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
W osobnej misce wymieszaj mascarpone z pastą pistacjową i cukrem pudrem, a następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną.
Przełóż krem do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania i wypełnij nim pączki.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj masło i 2 łyżki pasty pistacjowej.
Wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji, a następnie dodaj posiekane pistacje.
Posmaruj wierzch pączków przygotowaną polewą i odstaw do zastygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.