Pączki na parze (paruchy)

m7
Pączki na parze (paruchy)

1

5 / 1

Pączki gotowane na parze to idealny pomysł na obiad. Wystarczy dodać sos z truskawek, borówek lub roztopione masło. Najmłodsi je pokochają.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa

0.50 kg truskawki do sosu

1 szcz. sól

0.25 szkl. cukier

0.50 szkl. cukier do sosu

1 szt. jajko

1 szt. mleko

1 szt. kefir do sosu

4 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, jajko, sól.

2

Drożdże rozrabiamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku (większa połowa szklanki). Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto.

3

Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy jeszcze odrobinę mleka ciepłego.

4

Wałkujemy ciasto na grubość 1.5 cm - wykrawamy szklanka krążki.

5

Odstawiamy do wyrośnięcia.

6

Wstawiamy wodę z garnkiem, przykrywamy gazą.Gdy woda zacznie się gotować można już wkładać pączki.

7

Wyrośnięte krążki układamy na gazie i przykrywamy miską. Gotujemy ok. 10 minut.

8

Truskawki miksujemy z cukrem i kefirem i cukrem do smaku.

9

Sosem polewamy gotowe pączki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły