Pączki na parze (paruchy)
m7
Pączki gotowane na parze to idealny pomysł na obiad. Wystarczy dodać sos z truskawek, borówek lub roztopione masło. Najmłodsi je pokochają.
1
5 / 1
Pączki gotowane na parze to idealny pomysł na obiad. Wystarczy dodać sos z truskawek, borówek lub roztopione masło. Najmłodsi je pokochają.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa
0.50 kg truskawki do sosu
1 szcz. sól
0.25 szkl. cukier
0.50 szkl. cukier do sosu
1 szt. jajko
1 szt. mleko
1 szt. kefir do sosu
4 dek. drożdże
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, jajko, sól.
Drożdże rozrabiamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku (większa połowa szklanki). Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto.
Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy jeszcze odrobinę mleka ciepłego.
Wałkujemy ciasto na grubość 1.5 cm - wykrawamy szklanka krążki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy wodę z garnkiem, przykrywamy gazą.Gdy woda zacznie się gotować można już wkładać pączki.
Wyrośnięte krążki układamy na gazie i przykrywamy miską. Gotujemy ok. 10 minut.
Truskawki miksujemy z cukrem i kefirem i cukrem do smaku.
Sosem polewamy gotowe pączki.