Pączki na parze (paruchy)

m7
Pączki na parze (paruchy)

Średnia 5 / 1

Oceń!

Pączki gotowane na parze to idealny pomysł na obiad. Wystarczy dodać sos z truskawek, borówek lub roztopione masło. Najmłodsi je pokochają.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa

0.50 kg truskawki do sosu

1 szczyp. sól

0.25 szkl. cukier

0.50 szkl. cukier do sosu

1 szt. jajko

1 szt. mleko

1 szt. kefir do sosu

4 dag. drożdże

Przygotowanie


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, jajko, sól.

Drożdże rozrabiamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku (większa połowa szklanki). Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto.

Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy jeszcze odrobinę mleka ciepłego.

Wałkujemy ciasto na grubość 1.5 cm - wykrawamy szklanka krążki.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wstawiamy wodę z garnkiem, przykrywamy gazą.Gdy woda zacznie się gotować można już wkładać pączki.

Wyrośnięte krążki układamy na gazie i przykrywamy miską. Gotujemy ok. 10 minut.

Truskawki miksujemy z cukrem i kefirem i cukrem do smaku.

Sosem polewamy gotowe pączki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

983

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

202

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły