Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

0.5 Kilograma
0.5 Kilograma
smalec
0.25 Litra
mleko
100 Gramów
drożdże
100 Gramów
masło
200 Gramów
Marmolada
0.5 Szklanki
cukier
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
3 Łyżki
cukier
1 Łyżka
spirytus
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.
  3. Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry.
  4. Smażyć pączki po obu stronach. Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie, posypać cukrem pudrem.

Opis

Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Podobne przepisy

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączki grodzieńskie

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki grodzieńskie

Pączki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Pączki migdaŁowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki migdaŁowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!