Pączki mojej babci

m7
Pączki mojej babci

0

5 / 1

Pączki babci są zawsze najlepsze! Spróbuj tych pączków i poczuj się jak u babci. Pycha!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa

0.50 kg smalec

0.25 l mleko

100 g drożdże

100 g masło

200 g marmolada

0.50 szkl. cukier

6 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka cukier

1 łyżka spirytus

Przygotowanie


1

Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

2

Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.

3

Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry.

4

Smażyć pączki po obu stronach. Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie, posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły