Pączki mojej babci
m7
Pączki babci są zawsze najlepsze! Spróbuj tych pączków i poczuj się jak u babci. Pycha!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1096
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
78
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pączki babci są zawsze najlepsze! Spróbuj tych pączków i poczuj się jak u babci. Pycha!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa
0.50 kg smalec
0.25 l mleko
100 g drożdże
100 g masło
200 g marmolada
0.50 szkl. cukier
6 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka cukier
1 łyżka spirytus
Przygotowanie
Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.
Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry.
Smażyć pączki po obu stronach. Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie, posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1096
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
78
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.