Pączki migdaŁowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pączki migdaŁowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976695528.jpeg&w=3840&q=75)
ZbliŻa siĘ tŁusty czwartek. Proponuje przepis na pączki migdaŁowe. Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
0 / 0
ZbliŻa siĘ tŁusty czwartek. Proponuje przepis na pączki migdaŁowe. Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 szczyp. sól
1 szkl. mleko
0.50 szkl. płatki migdałowe
0.50 szkl. cukier puder
6 szt. żółtko jaja kurzego
5 łyżka dżem morelowy łowicz niskosłodzony
1 łyżka spirytus
5 dag. drożdże
20 dag. migdały mielone
5 dag. masło
50 dag. smalec
Przygotowanie
Drożdże z 3 łyżkami mąki wymieszać i zalać lekko podgrzanym mlekiem. Poczekać aż trochę podrosną. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z mąką żółttkami, solą, dodać 10dag zmielonych migdałów i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania, wlać roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, uformować wałek, pokroić na 16-18 części.
Na nadzienie wymieszać 10 dag zmielonych migdałów z dżemem morelowym i spirytusem. Krążki ciasta rozpłaszczyć w dłoniach. Na środku ułożyć po łyżeczce nadzienia i zlepić pączki. Odstawić do wyrośnięcia. Wkładać je na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć osączyć na papierowym ręczniku, jeszcze gorące obtoczyć w cukrze pudrze i płatkach migdałowych.