Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

0.5 Kilograma
1 Szczypta
sól
1 Szklanka
mleko
0.5 Szklanki
płatki migdałowe
0.5 Szklanki
cukier puder
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
5 Łyżek
Dżem morelowy Łowicz niskosłodzony
1 Łyżka
spirytus
5 Dekagramów
drożdże
20 Dekagramów
Migdały mielone
5 Dekagramów
masło extra
50 Dekagramów
smalec
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże z 3 łyżkami mąki wymieszać i zalać lekko podgrzanym mlekiem. Poczekać aż trochę podrosną. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z mąką żółttkami, solą, dodać 10dag zmielonych migdałów i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania, wlać roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, uformować wałek, pokroić na 16-18 części.
  2. Na nadzienie wymieszać 10 dag zmielonych migdałów z dżemem morelowym i spirytusem. Krążki ciasta rozpłaszczyć w dłoniach. Na środku ułożyć po łyżeczce nadzienia i zlepić pączki. Odstawić do wyrośnięcia. Wkładać je na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć osączyć na papierowym ręczniku, jeszcze gorące obtoczyć w cukrze pudrze i płatkach migdałowych.

Opis

ZbliŻa siĘ tŁusty czwartek. Proponuje przepis na pączki migdaŁowe. Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Podobne przepisy

Pączki migdałowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki mojej babci

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki mojej babci

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Paczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Paczki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!