Pączki migdaŁowe

m7
Pączki migdaŁowe

0

0 / 0

ZbliŻa siĘ tŁusty czwartek. Proponuje przepis na pączki migdaŁowe. Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 szczyp. sól

1 szkl. mleko

0.50 szkl. płatki migdałowe

0.50 szkl. cukier puder

6 szt. żółtko jaja kurzego

5 łyżka dżem morelowy łowicz niskosłodzony

1 łyżka spirytus

5 dag. drożdże

20 dag. migdały mielone

5 dag. masło

50 dag. smalec

Przygotowanie


1

Drożdże z 3 łyżkami mąki wymieszać i zalać lekko podgrzanym mlekiem. Poczekać aż trochę podrosną. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z mąką żółttkami, solą, dodać 10dag zmielonych migdałów i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania, wlać roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, uformować wałek, pokroić na 16-18 części.

2

Na nadzienie wymieszać 10 dag zmielonych migdałów z dżemem morelowym i spirytusem. Krążki ciasta rozpłaszczyć w dłoniach. Na środku ułożyć po łyżeczce nadzienia i zlepić pączki. Odstawić do wyrośnięcia. Wkładać je na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć osączyć na papierowym ręczniku, jeszcze gorące obtoczyć w cukrze pudrze i płatkach migdałowych.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

573

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły