Pączki jogurtowe

Lubella
Pączki jogurtowe

2

0 / 0

Pączki jogurtowe są puszyste, lekkie i wyjątkowo smaczne — świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek lub słodki poczęstunek. To również idealny wybór na tłusty czwartek. Pączki są proste i szybkie w przygotowaniu, a po usmażeniu doskonale smakują z cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową. Można je również nadziać dżemem, twarożkiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

10

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

150 g jogurt naturalny

1 łyżeczka proszek do pieczenia

50 g cukier

1 szt. jajko

50 g masło roztopione

1 szcz. sól

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

1 szt. olej do smażenia

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

2

Dodaj jogurt, jajko, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż stanie się elastyczne.

3

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

4

Po wyrośnięciu ciasta, podsyp blat mąką i uformuj z niego kulki o średnicy około 5 cm.

5

W garnku rozgrzej olej. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor.

6

Wyjmij pączki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

7

Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły