Pączki jogurtowe
Lubella
Pączki jogurtowe są puszyste, lekkie i wyjątkowo smaczne — świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek lub słodki poczęstunek. To również idealny wybór na tłusty czwartek. Pączki są proste i szybkie w przygotowaniu, a po usmażeniu doskonale smakują z cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową. Można je również nadziać dżemem, twarożkiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
2
0 / 0
Pączki jogurtowe są puszyste, lekkie i wyjątkowo smaczne — świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek lub słodki poczęstunek. To również idealny wybór na tłusty czwartek. Pączki są proste i szybkie w przygotowaniu, a po usmażeniu doskonale smakują z cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową. Można je również nadziać dżemem, twarożkiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
10
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna lubella
150 g jogurt naturalny
1 łyżeczka proszek do pieczenia
50 g cukier
1 szt. jajko
50 g masło roztopione
1 szcz. sól
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 szt. olej do smażenia
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj jogurt, jajko, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż stanie się elastyczne.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta, podsyp blat mąką i uformuj z niego kulki o średnicy około 5 cm.
W garnku rozgrzej olej. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor.
Wyjmij pączki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.