Pączki grodzieńskie

m7
Pączki grodzieńskie

0

2 / 1

Tymi pączkami zajada się cała rodzina, przepis przywiozłam z grodna. Wczoraj je zrobiłam po raz kolejny - i jak zawsze były pyszne!

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

50 spirytus

1 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 l olej roślinny

100 g drożdże

400 g śmietana

200 g masło

1 szkl. cukier

1 szkl. mleko

8 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. aromat waniliowy

1 szt. marmolada różana

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć z lodówki śmietanę i jaja. Mleko lekko podgrzać, drożdże pokruszyć, wymieszać z 2 łyżkami cukru, połową szklanki mleka, dodać łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.

2

Masło stopić.

3

W misce utrzeć żółtka z resztą cukru, wlać pozostałe mleko, dodać śmietanę, aromat, wlać alkohol (alkohol zapobiega wsiąkaniu tłuszczu podczas smażenia), wymieszać.

4

Dodać wyrośnięte drożdże, wsypać przesianą mąkę. Teraz zaczynamy wyrabiać ciasto, podlewając przestygnięte masło. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od miski i od rąk. Jest to dość ciężkie zajęcie, ale niech nikogo nie kusi przyśpieszyć ten proces, dosypując mąki, bo pączki będą twarde i gumowate:)

5

kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i przy tym powinno być bardzo puszyste, formujemy z niego kulę, układamy w większej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6

W tym czasie można przygotować miejsce na pączki ? tzn. Przyprószyć stolnicę lub stół mąką.

7

kiedy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia pączków. Bierzemy kawałek wyrośniętego ciasta (ok. 1/4) ? ciasta nie wolno zgniatać!! ? lekko wałkujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, wycinamy kółka (np. Szklanką o średnicy ok. 8 cm, ja to robię puszką po kukurydze;) ). Na środek każdego kółka kładziemy ok. Pół łyżeczki nadzienia. Ciasto zlepiamy i formujemy z niego zgrabny pączek. Pączek kładziemy zlepioną stroną na stolnicę.

8

ulepione pączki przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Z tej porcji wychodzi mi 5o pączków. Gdy robię pączki, zanim zrobię ostatni, to te pierwsze już są podrośnięte, więc można przystępować do smażenia.

9

Wrondlu z grubym dnem podgrzewamy olej. Sprawdzamy temperaturę, wrzucając kawałek ciasta ? jeśli od razu wypłynie, to można zaczynać smażyć. Gdy olej ma odpowiednią temperaturę, trzeba zmniejszyć ogień, żeby pączki się nie przypalały. Pączki kładziemy na olej wyrośniętą stroną, przykrywamy przykrywką, smażymy ok. 2-3 minut, odwracamy na drugi bok i smażymy bez przykrycia ok. 3-4 minut. (gdy smażymy takim sposobem, pączki mają jaśniejszą obwódkę dookoła).

10

Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik, żeby pozbyły się nadmiaru tłuszczu.

11

gotowe pączki posypać pudrem lub polukrować?. I zjeść:) smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły