Pączki gniazdka

Lubella
Pączki gniazdka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku – pączki wiedeńskie, znane też jako gniazdka, to idealny wybór na karnawał, tłusty czwartek, rodzinne przyjęcie lub po prostu do popołudniowej kawy. Powstają z parzonego ciasta, smażonego na złoto i obtaczanego w lukrze, przez co są lekkie, delikatne i uzależniająco pyszne. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli – zwłaszcza fani słodkości bez nadzienia, za to z idealną strukturą i domowym smakiem.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 ml woda

100 g masło

160 g mąka pszenna lubella

4 szt. jaja

1 szczyp. sól

1 l olej rzepakowy

200 g cukier puder

2 łyżka wrzątek

1 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


W rondlu podgrzej wodę z masłem i szczyptą soli, aż masło się rozpuści i płyn zagotuje.

Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i szybko wymieszaj energicznie drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy.

Ponownie podgrzewaj na małym ogniu przez około minutę, ciągle mieszając, aż ciasto utworzy zwartą kulę i będzie odchodziło od garnka.

Ostudź ciasto przez kilka minut.

Dodaj jajka – pojedynczo, miksując dokładnie po każdym, aż masa stanie się gładka i jednolita.

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Na kawałki papieru do pieczenia (ok. 10×10 cm) wyciśnij okrągłe gniazdka.

Rozgrzej olej do 170–175°C.

Wkładaj gniazdka papierem do dołu, po chwili papier oderwij. Smaż na złoty kolor z obu stron (ok. 2–3 minuty na stronę).

Odsącz na ręczniku papierowym.

Cukier puder wymieszaj z wrzącą wodą i sokiem z cytryny – lukier ma być gęsty, ale lejący.

Maczaj w lukrze wystudzone gniazdka i odłóż na ruszt lub papier do pieczenia, aż polewa stężeje.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły