Pączki domowe

m7
Pączki domowe

1

0 / 0

Pączki mają piękny wygląd i smak. Są naprawdę wyśmienite zarówno na tłusty czwartek, jak i na dni bez większej okazji...

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


22 porcje

Składniki

1 kg smalcu

1 szcz. sól

0.30 kost. masło

15 g cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1.30 szkl. mleko

3 szt. żółtko

1 szt. cytryna

1 szt. powidła śliwkowe łowicz

3 łyżka cukier puder

3 łyżka śmietana

4 dek. drożdże

Przygotowanie


1

W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier puder, żółtka, letnią śmietankę, sól i skórkę z cytryny. Składniki mieszamy i sypiemy przez sito wygrzaną mąkę. Wyrabiamy ciasto aż jego konsystencja będzie jednolita. Następnie wlewamy ciepły tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i sprężyste (ciasto powinno być luźne). Gotowe wstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy na lekko oprószonej mąką dłoni, formujemy zgrabny, cienki placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy stroną zlepioną na posypanej mąką stolnicy.

2

Gdy pączki zaczynają powoli rosnąć, kładziemy je na rozgrzany smalec i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wykładamy łyżką cedzakowa na warstwę ligniny, gdy spłynie z nich nadmiar tłuszczu, posypujemy obficie cukrem pudrem i kładziemy na paterze.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły