Pączki domowe

Łowicz

Pączki mają piękny wygląd i smak. Są naprawdę wyśmienite zarówno na tłusty czwartek, jak i na dni bez większej okazji. Usmażone na złoty kolor, są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Ich prosty smak sprawia, że trudno poprzestać na jednym!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pączki mają piękny wygląd i smak. Są naprawdę wyśmienite zarówno na tłusty czwartek, jak i na dni bez większej okazji. Usmażone na złoty kolor, są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Ich prosty smak sprawia, że trudno poprzestać na jednym!
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
22 porcje
Składniki
1 kg smalcu
1 szczyp. sól
0.30 kostka masło
15 g cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1.30 szkl. mleko
3 szt. żółtko
1 szt. cytryna
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
3 łyżka cukier puder
3 łyżka śmietana
4 dag. drożdże
Przygotowanie
W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier puder, żółtka, letnią śmietankę, sól i skórkę z cytryny. Składniki mieszamy i sypiemy przez sito wygrzaną mąkę.
Wyrabiamy ciasto, aż jego konsystencja będzie jednolita. Następnie wlewamy ciepły tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i sprężyste (ciasto powinno być luźne).
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy na lekko oprószonej mąką dłoni, formujemy zgrabny, cienki placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy stroną zlepioną na posypanej mąką stolnicy.
Gdy ciasto podwoi objętość, nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy na lekko oprószonej mąką dłoni. Formujemy zgrabny, cienki placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy stroną zlepioną na posypanej mąką stolnicy.
Gdy pączki zaczynają powoli rosnąć, kładziemy je na rozgrzany smalec i smażymy, rumieniąc z obu stron.
Wyciągamy łyżką cedzakową na warstwę ligniny. Gdy spłynie z nich nadmiar tłuszczu, posypujemy obficie cukrem pudrem i kładziemy na paterze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.