Example thumb
1

Składniki

1 Kilogram
Smalcu
1 Szczypta
sól
0.3 Kostki
masło
15 Gramów
Cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
3 Szklanki
Mąka tortowa
1.3 Szklanki
mleko
3 Sztuki
Żółtko
1 Sztuka
cytryna
1 Sztuka
Powidło
3 Łyżki
cukier puder
3 Łyżki
śmietana
4 Dekagramy
drożdże
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier puder, żółtka, letnią śmietankę, sól i skórkę z cytryny. Składniki mieszamy i sypiemy przez sito wygrzaną mąkę. Wyrabiamy ciasto aż jego konsystencja będzie jednolita. Następnie wlewamy ciepły tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i sprężyste (ciasto powinno być luźne). Gotowe wstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy na lekko oprószonej mąką dłoni, formujemy zgrabny, cienki placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy stroną zlepioną na posypanej mąką stolnicy.
  2. Gdy pączki zaczynają powoli rosnąć, kładziemy je na rozgrzany smalec i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wykładamy łyżką cedzakowa na warstwę ligniny, gdy spłynie z nich nadmiar tłuszczu, posypujemy obficie cukrem pudrem i kładziemy na paterze.

Opis

Pączki mają piękny wygląd i smak. Są naprawdę wyśmienite zarówno na tłusty czwartek, jak i na dni bez większej okazji...

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!