Pączki domowe

Łowicz
Pączki domowe

1

0 / 0

Pączki mają piękny wygląd i smak. Są naprawdę wyśmienite zarówno na tłusty czwartek, jak i na dni bez większej okazji. Usmażone na złoty kolor, są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Ich prosty smak sprawia, że trudno poprzestać na jednym!

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


22 porcje

Składniki

1 kg smalcu

1 szczyp. sól

0.30 kostka masło

15 g cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1.30 szkl. mleko

3 szt. żółtko

1 szt. cytryna

1 szt. powidła śliwkowe łowicz

3 łyżka cukier puder

3 łyżka śmietana

4 dag. drożdże

Przygotowanie


1

W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier puder, żółtka, letnią śmietankę, sól i skórkę z cytryny. Składniki mieszamy i sypiemy przez sito wygrzaną mąkę.

3

Wyrabiamy ciasto, aż jego konsystencja będzie jednolita. Następnie wlewamy ciepły tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i sprężyste (ciasto powinno być luźne).

4

Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy na lekko oprószonej mąką dłoni, formujemy zgrabny, cienki placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy stroną zlepioną na posypanej mąką stolnicy.

5

Gdy ciasto podwoi objętość, nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy na lekko oprószonej mąką dłoni. Formujemy zgrabny, cienki placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy stroną zlepioną na posypanej mąką stolnicy.

6

Gdy pączki zaczynają powoli rosnąć, kładziemy je na rozgrzany smalec i smażymy, rumieniąc z obu stron.

7

Wyciągamy łyżką cedzakową na warstwę ligniny. Gdy spłynie z nich nadmiar tłuszczu, posypujemy obficie cukrem pudrem i kładziemy na paterze.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

568

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły