Pączki
m7
Pączki
1
3.5 / 2
Pączki
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 szczyp. sól
50 g drożdże
1.50 szkl. mleko uht 1,5%
1 szt. jajko
5 łyżka cukier puder
Przygotowanie
1
Suche składniki połaczyłam. Mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim drożdże odstawiłam do wyrośnięcia. Połączyłam drożdże z mlekiem z mąką i jajkiem. Wyrobiłam na gładką masę i odstawiłam na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2
W rondelku rozgrzałam olej i z wyrośniętego ciasta formowałam kulki, które smażyłam z każdej strony.
3
Pączki wyłożyłam na ręczniku papierowym do odsączenia i posypałam cukrem pudrem.