Pączki

m7
Pączki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Smaczne nie tylko w karnawale.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

500 mleko uht 3,2%

1 kg mąka lubella puszysta tortowa

8 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka spirytus

1 łyżka zapach pomarańczowy

20 dag. cukier

8 dag. drożdże

20 dag. masło roślinne

25 dag. marmolada

5 dag. cukier puder

Przygotowanie


Mąkę pszenną przesiać przez sito. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Drożdże wymieszać z odrobiną mleka, cukru i łyżką mąki pszennej, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać cukier z żółtkami, masło, zapach i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie odrywać małe kawałki, formować placuszki, nakładać na nie po łyżeczce marmolady i formować pączki.

Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu ze spirytusem. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

388

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły