Pączki

m7
Pączki

0

0 / 0

Smaczne nie tylko w karnawale.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

500 mleko uht 3,2%

1 kg mąka lubella puszysta tortowa

8 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka spirytus

1 łyżka zapach pomarańczowy

20 dek. cukier

8 dek. drożdże

20 dek. masło roślinne

25 dek. marmolada

5 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Mąkę pszenną przesiać przez sito. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę.

2

Drożdże wymieszać z odrobiną mleka, cukru i łyżką mąki pszennej, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać cukier z żółtkami, masło, zapach i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

4

Gdy wyrośnie odrywać małe kawałki, formować placuszki, nakładać na nie po łyżeczce marmolady i formować pączki.

5

Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu ze spirytusem. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły