Pączki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pączki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976695824.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne nie tylko w karnawale.
0
0 / 0
Smaczne nie tylko w karnawale.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
500 mleko uht 3,2%
1 kg mąka lubella puszysta tortowa
8 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka spirytus
1 łyżka zapach pomarańczowy
20 dag. cukier
8 dag. drożdże
20 dag. masło roślinne
25 dag. marmolada
5 dag. cukier puder
Przygotowanie
Mąkę pszenną przesiać przez sito. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Drożdże wymieszać z odrobiną mleka, cukru i łyżką mąki pszennej, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać cukier z żółtkami, masło, zapach i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie odrywać małe kawałki, formować placuszki, nakładać na nie po łyżeczce marmolady i formować pączki.
Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu ze spirytusem. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.