Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

1 Kilogram
500 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
8 Sztuk
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
spirytus
1 Łyżka
Zapach pomarańczowy
20 Dekagramów
cukier
8 Dekagramów
drożdże
20 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
25 Dekagramów
Marmolada
5 Dekagramów
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę pszenną przesiać przez sito. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Drożdże wymieszać z odrobiną mleka, cukru i łyżką mąki pszennej, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać cukier z żółtkami, masło, zapach i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Gdy wyrośnie odrywać małe kawałki, formować placuszki, nakładać na nie po łyżeczce marmolady i formować pączki.
  5. Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu ze spirytusem. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Opis

Smaczne nie tylko w karnawale.

Podobne przepisy

Pączki mojej babci

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki mojej babci

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączki z marmoladą różaną

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki z marmoladą różaną

Paczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Paczki

Pączki migdaŁowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki migdaŁowe

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki grodzieńskie

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki grodzieńskie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!