Pączki

m7
Pączki

Średnia 5 / 1

Oceń!

Pyszne i puszyste pączki, które rozpływają się w ustach. Idealne na każdą okazję, zwłaszcza na tłusty czwartek. Proste w przygotowaniu i doskonałe w smaku. Zasmakują wszystkim fanom słodkich wypieków. Możesz je podawać zarówno z cukrem pudrem, jak i polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella

8 szt. żółtko jaja kurzego

60 g drożdże

80 g masło

75 śmietanka słodka

175 mleko

1 szt. cukier

20 spirytus

2 łyżecz. skórka z cytryny

1.50 l olej

Przygotowanie


Mleko oraz śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Następnie dodajemy cukier i drożdże. Całość odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy masa wyrośnie dodajemy mąkę, żółtka i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśniące i sprężyste i elastyczne.

Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy spirytus i skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy je na kształt małych pączków i odstawiamy na oprószony blat mąką do ponownego wyrośnięcia. Powinno być niezbyt gęste, lśniące i elastyczne. Gdy zacznie ponownie rosnąć formujemy małe krążki.

Po wyrośnięciu smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.

Gotowe pączki możemy nadziewać ulubionymi dodatkami np. dżemem lub serem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

839

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

82

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły