Pączki

m7
Pączki

1

5 / 1

Pyszne i puszyste pączki, które rozpływają się w ustach. Idealne na każdą okazję, zwłaszcza na tłusty czwartek. Proste w przygotowaniu i doskonałe w smaku. Zasmakują wszystkim fanom słodkich wypieków. Możesz je podawać zarówno z cukrem pudrem, jak i polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella

8 szt. żółtko jaja kurzego

60 g drożdże

80 g masło

75 śmietanka słodka

175 mleko

1 szt. cukier

20 spirytus

2 łyżecz. skórka z cytryny

1.50 l olej

Przygotowanie


1

Mleko oraz śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Następnie dodajemy cukier i drożdże. Całość odstawiamy do wyrośnięcia.

2

Gdy masa wyrośnie dodajemy mąkę, żółtka i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśniące i sprężyste i elastyczne.

3

Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy spirytus i skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy je na kształt małych pączków i odstawiamy na oprószony blat mąką do ponownego wyrośnięcia. Powinno być niezbyt gęste, lśniące i elastyczne. Gdy zacznie ponownie rosnąć formujemy małe krążki.

5

Po wyrośnięciu smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.

6

Gotowe pączki możemy nadziewać ulubionymi dodatkami np. dżemem lub serem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły