Pączki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pączki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976217395.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne i puszyste pączki, które rozpływają się w ustach. Idealne na każdą okazję, zwłaszcza na tłusty czwartek. Proste w przygotowaniu i doskonałe w smaku. Zasmakują wszystkim fanom słodkich wypieków. Możesz je podawać zarówno z cukrem pudrem, jak i polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!
1
5 / 1
Pyszne i puszyste pączki, które rozpływają się w ustach. Idealne na każdą okazję, zwłaszcza na tłusty czwartek. Proste w przygotowaniu i doskonałe w smaku. Zasmakują wszystkim fanom słodkich wypieków. Możesz je podawać zarówno z cukrem pudrem, jak i polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
8 szt. żółtko jaja kurzego
60 g drożdże
80 g masło
75 śmietanka słodka
175 mleko
1 szt. cukier
20 spirytus
2 łyżecz. skórka z cytryny
1.50 l olej
Przygotowanie
Mleko oraz śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Następnie dodajemy cukier i drożdże. Całość odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy masa wyrośnie dodajemy mąkę, żółtka i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśniące i sprężyste i elastyczne.
Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy spirytus i skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy je na kształt małych pączków i odstawiamy na oprószony blat mąką do ponownego wyrośnięcia. Powinno być niezbyt gęste, lśniące i elastyczne. Gdy zacznie ponownie rosnąć formujemy małe krążki.
Po wyrośnięciu smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.
Gotowe pączki możemy nadziewać ulubionymi dodatkami np. dżemem lub serem.